Πολιτική

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΜΕΣΩ… ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ: «Γνώριζα από πριν ότι θα έκλειναν οι τράπεζες»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Telesur της Βενεζουέλας παραχώρησε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Εκουαδόρ.

Στο πλαίσιο αυτής, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο εναλλακτικό σχέδιο που είχε το 2015, λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε συμφωνήσει να εφαρμοστεί.

«Ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με το σχέδιο μου. Ήμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζαμε πολύ καλά πως όταν θα κατακτούσαμε την εξουσία θα μπορούσε να χτυπήσει το τηλέφωνο από τις Βρυξέλλες ή από την Φρανκφούρτη και να μας πουν ότι αν επιμέναμε να θέλουμε να αποφύγουμε το βαρύτατο χρέος μας, αν επιμέναμε να κάνουμε ό,τι έκανε το Εκουαδόρ, το Μεξικό κι άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, να κάνουμε μια αναδιάρθρωση του χρέους μας, αν επιμέναμε στην άποψη μας να στηρίξουμε τους πιο φτωχούς στην κοινωνία, αν επιμέναμε να είμαστε λογικοί, οι τράπεζες την επόμενη μέρα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, τα ΑΤΜ θα έκλειναν, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα είχε ρευστότητα», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε:

Γνώριζα τα πάντα!
«Γνώριζα ότι αυτό θα συνέβαινε, το ήξερα από την πρώτη μέρα. Είχα όμως ένα εναλλακτικό σχέδιο, έναν εναλλακτικό μηχανισμό για να κάνουμε πληρωμές με μια δημόσια πλατφόρμα, αυτό συμφωνήθηκε με τον πρωθυπουργό, ότι θα εφαρμόζαμε αυτό το σχέδιο, αλλά δυστυχώς ο πρωθυπουργός μπροστά στις πιέσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. τελικά υποχώρησε και δεν με άφησε να θέσω σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο».

«Εγώ παραιτήθηκα επειδή δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση κι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμειναν να αρνούνται την ελληνική πραγματικότητα. Είχαμε χρεοκοπήσει από το 2009-2010 και συνεχίσαμε να προσπαθούμε να δείξουμε ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση με νέα δάνεια που θα δίνονταν στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας που θα μείωναν τα εισοδήματα του κόσμου. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τη λογική και το κοινό αίσθημα», ανέφερε επίσης ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε:

«Εγώ δεν εκλέχθηκα για να υπογράψω μια συμφωνία για νέο δάνειο, κάτι το οποίο θα επιδείνωνε την κατάσταση στη χώρα. Από τότε, όπως είχα προβλέψει, τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο. Γιατί όταν μια χρεοκοπημένη χώρα συνεχίζει να ζητάει δάνεια και παριστάνει ότι δεν έχει χρεοκοπήσει κι οι συνθήκες για να εκταμιευθούν αυτά τα δάνεια είναι να μειώνεις ακόμη περισσότερο το εισόδημα ανθρώπων, από τους οποίους στη συνέχεια θα ζητήσεις να πληρώσουν φόρους για να ξεπληρώσουμε αυτά τα δάνεια, αυτό οδηγεί σε μια επιδείνωση ακόμη μεγαλύτερη».


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top