Πολιτική

ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – Παρότι δεν πήραν δεσμεύσεις για το Χρέος

Με τα μνημονιακά κείμενα (MEFP και το επικαιροποιημένο SMoU) ανά χείρας, την επιστροφή Τσακαλώτου από την Ουάσινγκτον χωρίς χειροπιαστά μέτρα για το χρέος και την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την ψήφιση των επώδυνων μέτρων για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στον απόηχο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως «διαφάνηκε βούληση παρά τις αψιμαχίες να βρεθεί και η χρυσή τομή μεταξύ των δύο γιγάντων για την διαχείριση του προβλήματος του χρέους», ωστόσο στο ΥΠΟΙΚ γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος, ίσως και μήνες, για να ωριμάσουν οι αποφάσεις.

Στο Εurogroup της 22ας Μαΐου επιθυμούν, εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης, να πάρουν και κάποιες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους ότι θα εργαστούν για να παρουσιάσουν μια ικανοποιητική ρύθμιση του ελληνικού χρέος.

Εν τω μεταξύ, οι Θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει συμφωνία για τα Μνημόνια μέχρι την Πρωτομαγιά, ώστε ακολούθως να γίνει, με διαδικασίες fast track, η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή.

Το σίγουρο, είναι, ότι και από το Μαξίμου, με δεδομένο το χρόνο που έχει ήδη σπαταληθεί όλους αυτούς τους μήνες στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν και νέες καθυστερήσεις, καθώς εισέρχονται σιγά σιγά στη… διακεκαυμένη ζώνη του καλοκαιριού. Συν τοις άλλοις, έρχονται αντιμέτωποι με τις δημοσκοπικές μετρήσεις που εξακολουθούν να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βουλιάζει, οπότε μέλημά τους είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα να κλείσουν το κεφάλαιο των μέτρων. Τις επόμενες μέρες ο κ. Τσίπρας σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα θα εκκινήσει γύρο επαφών ανά υπουργείο, ώστε να οριστικοποιηθούν οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

ΚΟ συγκαλεί ο Τσίπρας
Αν και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν θα βρεθούν αγκάθια κατά τη διάρκεια της τυπικής κατά τα άλλα διαδικασίας συγγραφής των τελικών κειμένων, κατά την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά επιθυμεί η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός μιας εβδομάδας.

Ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

– Σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον πρωθυπουργό για την έγκριση της συμφωνίας και των προαπαιτούμενων
– Συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών
– Ψήφιση στην Ολομέλεια

Καλό… Ιούνιο στο QE
Μετά την ολομέλεια θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να περάσει εκ νέου από την βάσανο της κρίσης των θεσμών. Που θα πρέπει να γράψουν και να καταθέσουν στο Eurogroup την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ώστε να βάλει και τυπικά τη σφραγίδα για το κλείσιμο του SLA.

Ερωτηματικό παραμένει, τέλος, ποια θα είναι η διευθέτηση αλλά και οι διατυπώσεις για το χρέος που θα κρίνουν την τελική απόφαση του ΔΝΤ αλλά και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πλέον έχει ήδη μετατεθεί για τον Ιούνιο.


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top