Πολιτική

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξε παράθυρο ασυλίας για λαθρέμπορους

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει εντός και εκτός κυβέρνησης τροπολογία που ουσιαστικά δημιουργεί παράθυρο ασυλίας για λαθρεμπόρους.

Συγκεκριμένα, μια απίστευτη κοινοβουλευτική «μεθόδευση» επιχείρησε να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που παλαιότερα είχε κατατεθεί από τρεις βουλευτές της κυβέρνησης, αλλά είχε αποσυρθεί εν μέσω αντιδράσεων. Σήμερα, ένας εκ των τριών βουλευτών ο Δημήτρης Δημητριάδης την επανέφερε και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου έσπευσε με συνοπτικές διαδικασίες να την κάνει αποδεκτή.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία ορίζει πως εταιρεία στην οποία περνά περιουσιακό στοιχείο του κράτους μετά από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης δεν βαρύνεται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία.

Πρώτος από τους κυβερνητικούς βουλευτές αντέδρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος και όπως αναφέρει το περιβάλλον δεν πρόκειται να ψηφίσει την εν λόγω τροπολογία.

Παράλληλα, μόλις οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατάλαβαν τι συμβαίνει και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει «χαριστικές;» διατάξεις έσπευσαν να καταγγείλουν τη διαδικασία. «Είναι τροπολογία αθλιότητας και κομπίνας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, εάν ο Παπαδημητρίου την κάνει αποδεκτή θα κηλιδώσει το όνομά του με το αίσχος μεγάλης κομπίνας», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Την απόσυρσή της ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ρωτούσε με νόημα την κυβέρνηση «αν νομοθετεί στην… Μποτσουάνα». «Τι είναι αυτά τα χάλια, ποιοι κρύβονται; Τι ποσά αφορά, φέρτε την έκθεση του ΓΛΚ. Αυτά τα κουτοπόνηρα να παίρνετε βουλευτή και να τον βάζετε να καταθέσει τροπολογία, αν τον ανακρίνουμε ούτε θα ξέρει ποιους αφορά», προσέθεσε ο Ν. Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, με αφορμή την ίδια τροπολογία βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από αυτήν τη ρύθμιση, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο». «Υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες είναι κατάπτυστες και απαράδεκτες και θέλουν να αποφευχθεί η διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», τόνιζε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, εξηγώντας πως «κατετέθη βουλευτική τροπολογία που αλλάζει τον τελωνειακό κώδικα και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον τελωνειακό κώδικα!».

Επίσης, ο κ. Γιάννης Βρούτσης προειδοποιούσε την κυβέρνηση πως αν επιμείνει στη ρύθμιση και δεν την αποσύρει, η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. «Κάνετε τροποποιήσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα. Ελπίζω να μην γίνει αποδεκτή αν δεν έρθει ο υπουργός Οικονομικών να μας πει τι γίνεται» είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και πρόσθεσε ότι «εμείς θεωρούμε ότι είναι «φωτογραφική». Πείτε μας ποιους αφορά. Γιατί έχετε τόση βιασύνη;».


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top