Ελλάδα

Έφοδοι των επιθεωρητών εργασίας σε καταστήματα

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στο πλαίσιο σειράς στοχευμένων ελέγχων που διεξάγει σε όλη την Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα ενδεικτικά κάποια στοιχεία από ελέγχους σε αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης και σε αλυσίδα καταστημάτων εστίασης. Συγκεκριμένα:

Σε αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης διενεργήθηκαν 118 έλεγχοι, όπου διαπιστώθηκαν 53 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, 33 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας και 20 άλλες παραβάσεις.

Επίσης, σε αλυσίδα καταστημάτων εστίασης διενεργήθηκαν πανελλαδικά 103 έλεγχοι, όπου διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις αδήλωτης εργασία και 35 υποδηλωμένης εργασίας, ενώ υπήρξαν ακόμη 15 άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων και τις καταγγελίες που φτάνουν στην Επιθεώρηση.

Παράλληλα, το ΣΕΠΕ διεξάγει από κοινού με την Ελεγκτική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, είναι σε θέση να εντοπίζει και να ελέγχει επιχειρήσεις με υψηλή πιθανότητα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, έχει εκπονηθεί προγραμματισμός ελέγχων ειδικά για επιχειρήσεις και περιοχές στον κλάδο του τουρισμού.


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top