Διεθνή

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε χωρίς άδεια στα κινεζικά χωρικά ύδατα

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, που πέρασε 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές ενός τεχνητού νησιού που έχει δημιουργήσει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, εισήλθε «χωρίς άδεια» στα κινεζικά χωρικά ύδατα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο σύμφωνα με το reuters.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκεια και την σφοδρή αντίθεση» της Κίνας για την ενέργεια αυτή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Λου ζήτησε από τις ΗΠΑ να διορθώσουν το λάθος τους και να αποφύγουν να πραγματοποιήσουν άλλες περιπολίες στην περιοχή, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν απρόσμενα αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι το USS Dewey πέρασε κοντά από τον ύφαλο Μιστσίφ στα νησιά Σπράτλι, ένα νησάκι το οποίο διεκδικεί η Κίνα.

Σύμφωνα με τον Λου, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό «αναγνώρισε το αμερικανικό πλοίο και του ζήτησε να αποχωρήσει». Η κυριαρχία της Κίνας στο αρχιπέλαγος των Σπράτλι και τα γύρω ύδατα είναι «αδιαμφισβήτητη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Ρεν Γκουακιάνγκ επεσήμανε ότι η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ για το συμβάν, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ σε μια σειρά από τομείς, όπως αυτούς των αγροτικών προϊόντων, της ενέργειας και του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου (MOC).

Σε έκθεσή του για τις σινοαμερικανικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, το MOC σημείωσε τη δυναμική ανάπτυξης των αμερικανικών εξαγωγών καθώς οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας αναμένεται να φθάσουν τα 8 τρισεκ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια, τα οποία θα προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η Κίνα θα ήθελε να αυξήσει περαιτέρω τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως η σόγια και το βαμβάκι από τις ΗΠΑ, και να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για τις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού στην Κίνα, από τις οποίες θα ωφεληθούν 6 εκατ. Αμερικανοί αγρότες, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να έχει συνομιλίες για την εισαγωγή αεροσκαφών, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, μηχανολογικού εξοπλισμού και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανέφερε η έκθεση του MOC.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top