Τεχνολογία

Ανακαλύφθηκε ακόμη ένας κοντινός εξωπλανήτης

Μια υπερ-Γη, με μάζα περίπου τριπλάσια από τον δικό μας πλανήτη και η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 21 ετών ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης θεωρείται σχετικά κοντινός με τον δικό μας, καθώς απέχει 21 έτη φωτός.

Υπερ-Γη θεωρείται ένας εξωπλανήτης, όταν έχει μάζα μεγαλύτερη της Γης, αλλά όχι μεγαλύτερη του Ποσειδώνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η υπερ-Γη κινείται γύρω από το άστρο GJ 625, ένα άστρο-νάνος, που έχει το ένα τρίτο του μεγέθους του Ήλιου μας. Η ανακάλυψη έγινε με ένα τηλεσκόπιο των Καναρίων Νήσων, με επικεφαλής τον Αλεχάντρο Σουάρεθ Μασκαρένο του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εξωπλανήτης GJ625b ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από το μητρικό άστρο του κάθε 14,6 γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους του), ευρισκόμενος αρκετά κοντά σε αυτό, σε απόσταση μόνο 0,08 αστρονομικών μονάδων, κοντύτερα και από τον Ερμή (που κινείται σε μέση απόσταση 0,38 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο).

Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του εξωπλανήτη εκτιμάται σε 350 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή, κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω μελέτες της ατμόσφαιράς του. Αν αυτό όντως συμβαίνει, τότε μπορεί οριακά να είναι φιλόξενος για ζωή.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top