Διεθνή

Απογοήτευση στην Άγκυρα για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων

Απογοητευμένο “για μία ακόμη φορά” από την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να απορρίψει το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των Τούρκων αξιωματούχων εμφανίζεται το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για απόφαση με πολιτικά κίνητρα που θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία δε λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη από μία χώρα-σύμμαχο στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την εγκληματικότητα.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ακόμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη με την απόφασή της αγνόησε τα δικαιώματα των θυμάτων του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

“Η Ελληνική Δικαιοσύνη, που ελπίζαμε ότι θα ήταν δίκαιη και αμερόληπτη, δυστυχώς μας απογοήτευσε για μια ακόμη φορά, απορρίπτοντας και το δεύτερό μας αίτημα για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κατά της συνταγματικής τάξης μας.

Οι Ελληνικές αρχές που μέχρι σήμερα εμπόδιζαν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν στο στόχαστρο της Τουρκία, πρωτίστως του DHKP/C (ΛΑΪΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ) και του PKK, να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη, επανέλαβαν το λάθος τους. Η εν λόγω απόρριψη εμποδίζει εγκληματίες που σκότωσαν εκατοντάδες απλούς πολιτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, και τραυμάτισαν χιλιάδες, επιχείρησαν δεν να αφαιρέσουν την ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας μας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της ανεξάρτητης Τουρκικής Δικαιοσύνης. Παραβλέπονται δε τα διακιώματα των θυμάτων.

Δεν τυγχάνουμε της δέουσας συμπαράστασης και συνεργασίας που θα έπρεπε από μία σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η απόφαση αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα της αποφυγή της δίκης για τους εγκληματίες, την ατιμωρησία του εγκλήματος και προστατεύει τους πραξικοπηματίες.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η απόφαση που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν οι εγκληματίες εκτός δικαιοσύνης, έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια. Η απόφαση αυτή αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις τις σχέσεις μας με την Ελλάδα που είναι μια χώρα που ανοίγει αγκάλες στους πραξικοπηματίες, αλλά και την συνεργασία μας σε περιφερειακά θέματα”.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top