Διεθνή

Αυξήσεις μισθών ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Πορτογαλία

Η λειτουργία των νοσοκομείων και των σχολείων διαταράχθηκε σήμερα στην Πορτογαλία από μια 24ωρη απεργία των δημόσιων υπαλλήλων που οργανώθηκε από την κύρια συνδικαλιστική οργάνωσή τους με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις και την επιστροφή όλων των κρατικών υπαλλήλων στις 35 ώρες εργασίας.

Πανό που έγραφαν «κλειστό λόγω απεργίας» είχαν αναρτηθεί στα κάγκελα πολυάριθμων σχολείων και είχαν τοποθετηθεί στις πόρτες εφοριών και κέντρων κοινωνικής ασφάλισης.

«Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν καλύτερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δημόσιοι υπάλληλοι να αρκούνται σε μειωμένους μισθούς», δήλωσε η Άνα Αβόιλα, επικεφαλής της εθνικής ομοσπονδίας συνδικάτων του δημόσιου τομέα.

Η ομοσπονδία αυτή, που διαβεβαιώνει ότι εκπροσωπεί 330.000 δημόσιους υπαλλήλους, συνδέεται με το συνδικάτο CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP), ένα από τα κόμματα που στηρίζουν στο κοινοβούλιο την κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα.

Μεταξύ των διεκδικήσεων περιλαμβάνεται η εφαρμογή της εβδομάδας εργασίας των 35 ωρών για το σύνολο των μισθωτών του δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων των συμβασιούχων, για τους οποίους αυτή τη στιγμή δεν ισχύει.

Η Άνα Αβόιλα εκτιμά μεταξύ «70% και 100%» τη συμμετοχή του μη ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων στην απεργία αυτή, που είναι η δεύτερη αφότου ήρθε στην εξουσία η σοσιαλιστική κυβέρνηση, τον Νοέμβριο 2015.

Η συμμετοχή στην τελευταία απεργία του δημόσιου τομέα τον Ιανουάριο 2016 είχε υπολογισθεί στο 70% από τα συνδικάτα, αλλά σε μόλις 12,6% από την κυβέρνηση.

Αφού το 2014 υπέστησαν περικοπές από 3,5% έως 10%, οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων σταδιακά αποκαταστάθηκαν στο προηγούμενο επίπεδό τους, ένα μέτρο που κρίνεται ωστόσο ανεπαρκές από τα συνδικάτα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top