Οικονομία

Αυτά είναι τα κρυφά μέτρα της νέας συμφωνίας με τους δανειστές

Μπορεί οι ομαδικές απολύσεις να έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και τη συζήτηση, ωστόσο στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές περιλαμβάνονται και πολλά άλλα μέτρα και πλήττουν σχεδόν όλες τις κοινωνικές ομάδες αφού πέφτει “μαχαίρι” σε φοροαπαλλαγές, επιδόματα, ενώ οι κατασχέσεις θα γίνονται πλέον αυτόματα.

Η εφαρμογή των επιβαρύνσεων ξεκινά ήδη από το 2018.

Στις σελίδες της συμφωνίας είναι κρυμμένα μέτρα για:
Κατάργηση φοροαπαλλαγών

Μέσα στις φοροαπαλλαγές που κόβονται είναι η έκπτωση 10% στο φόρο εισοδήματος από δαπάνες για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και η έκπτωση 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Η κατάργηση των εκπτώσεων θα γίνει για εισοδήματα του 2018.

Περικοπές επιδομάτων και ΕΚΑΣ

Στα επιδόματα “θύματα” των νέων μέτρων περιλαμβάνονται το επίδομα θέρμανσης αλλά και το ΕΚΑΣ καθώς θεωρείται ότι αλληλοεπικαλύπτονται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Καταργείται το επίδομα τέκνων, μειώνεται το επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. Ευρώ (δηλαδή περίπου κατά 50%), ενώ καταργείται το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Μαχαίρι μπαίνει και στις αμοιβές όσων εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (στρατιωτικοί, ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί).

Επιπλέον, επιταχύνονται οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο καθώς αυτοματοποιείται πλήρως η διαδικασία κατασχέσεων και οι πλειστηριασμοί για εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών.

Ομαδικές απολύσεις – Απολύσεις συνδικαλιστών

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν περί απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις (πάνω από το όριο που ορίζεται από το νόμο) εφόσον κάνει προειδοποίηση τρεις μήνες νωρίτερα σε όσους πρόκειται να απολυθούν.

Επιπλέον αλλάζει ο νόμος του 1982 και η προστασία που παρείχε στους συνδικαλιστές, έτσι ώστε να επιτρέπεται η απόλυσή τους.


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top