Διεθνή

Γερμανική διορία δύο εβδομάδων για λύση στο Ιντσιρλίκ

Το Βερολίνο σκοπεύει να αποσύρει τη γερμανική αποστολή από τη νατοϊκή αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν επιτραπεί σε γερμανούς βουλευτές να την επισκέπτονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας ενημέρωσαν χθες το βράδυ στο πλαίσιο ενός μπρίφινγκ για βουλευτές για την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να αποσύρει τους γερμανούς στρατιώτες από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει να απαγορεύει την είσοδο σε γερμανούς βουλευτές.

Για την επίλυση του θέματος το Βερολίνο έχει θέσει προθεσμία δύο εβδομάδων. Τις επαφές με την τουρκική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Πάντως, μια συζήτηση επί του θέματος ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ απέβη άκαρπη.

Πολιτικοί αναλυτές πιθανολογούν πως με την κίνηση της η γερμανική κυβέρνηση θέλησε να προλάβει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων σκόπευαν να καταθέσουν ψήφισμα για την αποχώρηση των 250 γερμανών στρατιωτών από το Ιντσιρλίκ. Πιθανότερη εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση των γερμανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών Τορνέιντο και των αεροπλάνων εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων θεωρείται η Ιορδανία.

Δύσκολα συμφωνία

Στο Βερολίνο δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Στην τουρκική πολιτική ηγεσία επικρατεί η άποψη πως η Γερμανία παρέχει κάλυψη σε οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία 220 τούρκοι υπήκοοι με διπλωματικά διαβατήρια και 217 με τα λεγόμενα υπηρεσιακά διαβατήρια, ανάμεσα σε αυτούς και στρατιωτικοί. Οι πρώτες αιτήσεις ασύλου έχουν εγκριθεί.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top