Διεθνή

Δεξί χέρι του Μακρόν: Η Γερμανία βλέπει μόνον το χρήμα

Για εμμονή με το χρήμα κατηγορεί τη Γερμανία κορυφαίος σύμβουλος του Εμμανουέλ Μακρόν, του υποψηφίου που είναι το φαβορί για τη γαλλική προεδρία. Ο Ζαν Πιζανί-Φερί, ο οικονομολόγος που επέβλεψε τον σχεδιασμό του προεκλογικού προγράμματος του Μακρόν κατηγορεί το Βερολίνο ότι η εμμονή του Βερολίνου με την ιδέα ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν τα χρήματά της Γερμανίας έχει θολώσει την άποψή του όσον αφορά την ανάγκη για στενότερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη.

Ενώ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της αυτή.

Μιλώντας στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit, το δεξί χέρι του Μακρόν τόνισε ότι μια νίκη του κεντρώου υποψηφίου την Κυριακή επί της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν θα ήταν ένα «ισχυρό σινιάλο για περισσότερη Ευρώπη».

Ο ίδιος κατέστησε επίσης σαφές πως ο Μακρόν, εφόσον κερδίσει, περιμένει από τη Γερμανία να δεσμευθεί μαζί με το Παρίσι στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, λέγοντας πως η νομισματική ένωση χρειάζεται τον δικό της προϋπολογισμό, τόσο για να προωθηθούν οι επενδύσεις όσο και για ενισχυθεί η ικανότητά της να αντιδρά σε κρίσεις.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει όπως είναι», δήλωσε ο Πιζανί-Φερί, σύμφωνα με την Die Zeit. «Μετά τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, το αργότερο, θα πρέπeι να δούμε πολύ προσεκτικά τι έχει πάει στραβά και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο».

«Έχουμε καταλάβει πως η Γερμανία δεν θέλει να είναι και δεν μπορεί να είναι ο αρμόδιος για τις πληρωμές ταμίας της Ευρώπης. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι η εμμονή της Γερμανίας στην ιδέα ότι το θέμα είναι τα χρήματα, έχει στρεβλώσει την άποψή της για το τι χρειαζόμαστε να αλλάξουμε στην Ευρώπη ώστε η νομισματική ένωση να λειτουργήσει», πρόσθεσε.

Επιπλέον της θέσπισης ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ο Μακρόν υποστηρίζει την ιδέα να υπάρξει ένας υπουργός Οικονομικών για τη ζώνη του ευρώ, τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα πλήρες νομισματικό ταμείο παρόμοιο με το ΔΝΤ και την προώθηση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Έχει δηλώσει πως πρώτη προτεραιότητά του ως προέδρου θα είναι η μεταρρύθμιση της γαλλικής οικονομίας. Υποστηρίζει πως αυτό θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τη Γερμανία και θα καταστεί ευκολότερο για τις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, που θεωρούνται ο κινητήρας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον συνασπισμό.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ανοικτά τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο με την Λεπέν, η οποία απειλεί να αποσύρει τη Γαλλία από την ΕΕ και το ευρώ.

Όμως σκληροπυρηνικοί γύρω από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι δύσπιστοι αναφορικά με οποιαδήποτε μέτρα με στόχο τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων στην Ευρώπη και πιστεύουν πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία και άλλες χώρες είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top