Διεθνή

ΕΕ: Πράσινο φως για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τη διαπραγματευτική εντολή για τον Μισέλ Μπαρνιέ και την ομάδα του, δίνοντας του το ‘πράσινο φως’ να ανοίξει τις συνομιλίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

«Η ΕΕ των 27 υιοθέτησε επίσημα τις διαπραγματευτικές οδηγίες του Brexit, όρισε την Επιτροπή ως διαπραγματευτή και εξουσιοδότησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων», όπως ανακοίνωσε σήμερα η μαλτέζικη προεδρία της ΕΕ με ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι αναμένει οι πρώτες συνομιλίες με το Λονδίνο για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να λάβουν χώρα την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν θέλει να σκεφθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών και όσο πιο γρήγορα συμφωνηθούν τα βασικά θέματα αναφορικά με την αποχώρηση, τόσο πιο γρήγορα και οι δύο πλευρές μπορούν να προχωρήσουν στη συζήτηση των όρων μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας.

Επανέλαβε ότι πρώτα θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα με τα δικαιώματα των πολιτών καθώς και τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε να σημειώσουμε επαρκή πρόοδο σε αυτή την πρώτη φάση εάν είναι να κινηθούμε στη δεύτερη φάση όσο πιο γρήγορα μπορούμε, στο τέλος αυτού του χρόνου και τις αρχές του επόμενου καθώς διαπραγματευόμαστε την μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένο Βασιλείου», δήλωσε.


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top