Πολιτική

ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ EUROGROUP: Δραματικές προσπάθειες για συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ – Σόιμπλε

Ολονύχτια προβλέπεται η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Λίγο πριν τις 21.00 ώρα Ελλάδος διακόπηκε η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών προκειμένου να υπάρξουν «τεχνικές διαβουλεύσεις» ανάμεσα στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε και τον γάλλο υπουργό Μπρινό λε Μερ.
« Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Ελάφρυνση χρέους πριν το 2018 θέλει νέα εντολή από την γερμανική βουλή», δήλωνε από την πλερά του ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ.

Όπως μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου για το real.gr, στο τραπέζι είναι νέο προσχέδιο απόφασης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέταζε αν υπάρχει έδαφος για συμφωνία για να προχωρήσει η συζήτηση ή η προσπάθεια θα εγκαταλειφθεί για σήμερα.

Συνεπώς όσο μένουν μέσα και συνεχίζουν την συζήτηση, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία.

Σε σχέση με το Eurogroup, η ίδια πηγή είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρώτο θέμα, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για το θέμα του χρέους και η συζήτηση αναμένεται να είναι μακρά.

Οι πιθανότητες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σήμερα σε μια απόφαση, η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, είναι εξαιρετικά υψηλές.

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, δεν θα απέχει πολύ από την απόφαση της 25ης Μαΐου του 2016 στη φρασεολογία και φυσικά δεν θα αποκλίνει καθόλου όσον αφορά την ουσία, με τη διαφορά, ότι το πρώτο σκέλος της απόφασης έχει ήδη εκτελεστεί (βραχυπρόθεσμα μέτρα) και έχει απομειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες στο σύνολό του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κομμάτι των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που αποτελούσε μέχρι και τις τελευταίες ώρες αντικείμενο συζητήσεων τεχνοκρατών, θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να υπολογίσει ότι το χρέος θα μειωθεί κατά άλλες 20 μονάδες και θα φέρνει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες κάτω από το 15% για τα έτη με μεγάλες συγκεντρώσεις τα πρώτα 10 χρόνια αποπληρωμής και κάτω από το 20% για τα υπόλοιπα.

Μοσκοβισί: Πρέπει να πάμε σε συμφωνία σήμερα

Τη θέση ότι «πρέπει να πάμε σε συμφωνία σήμερα» επανέλαβε πολλές φορές ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogrοup.

Η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα και οι εταίροι της πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είπε ο επίτροπος Οικονομικών, προσθέτοντας ότι έχει μισεί με όλους τους εμπλεκόμενους και υπάρχει κοινή βούληση για να βρεθεί λύση.

Πρέπει, ανέφερε, να προχωρήσουμε γρήγορα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να έχουμε την παγκόσμια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ που είναι σημαντική για όλους εμάς.

«Είμαστε κοντά», κατέληξε, στις δηλώσεις του, ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top