Διεθνή

Εντουάρ Φιλίπ: Η νέα γαλλική κυβέρνηση «σχηματίσθηκε για να διαρκέσει»

Η νέα γαλλική κυβέρνηση «προφανώς σχηματίσθηκε για να διαρκέσει» και πέραν των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε σήμερα στο δίκτυο France Inter ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, υποσχόμενος ότι θα προσπαθήσει να δώσει στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την πλειοψηφία που έχει ανάγκη.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση ανταποκρίνεται «στην εικόνα της πολιτικής ανασύνθεσης που επιχειρούμε» με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, με μέλη της πρόσωπα που προέρχονται από την αριστερά, το κέντρο, την δεξιά και την κοινωνία των πολιτών.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το νέο κυβερνητικό σχήμα συγκροτήθηκε για να φέρει εις πέρας την προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου ή για να έχει διάρκεια, ο δήμαρχος της Χάβρης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση.

«Υπάρχουν σημαντικές βουλευτικές εκλογές…, που αποτελούν προϋπόθεση για αυτά που θα ακολουθήσουν. Αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται εδώ για να κυβερνήσει, εδώ για να προετοιμάσει αυτήν την ανασυγκρότηση, εδώ για να ενσαρκώσει κάτι, εδώ για να ξεκινήσει προγράμματα», είπε.

Θα κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ των υποψηφίων του προεδρικού κινήματος La Republique en Marche! απέναντι στους υποψήφιους του κόμματός του Les Republicains; «Εξ ορισμού όταν αποδέχεται κανείς την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας…μπαίνουμε σε μία νέα λογική και προσπαθούμε να δώσουμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι μία πλειοψηφία για την πρόοδο της χώρας», απάντησε ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Κατά συνέπεια, φυσικά και θα λάβω μέρος τις βουλευτικές εκλογές και φυσικά και θα προσπαθήσω να δώσω στον πρόεδρο της δημοκρατίας την πλειοψηφία που έχει ανάγκη», συνέχισε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ο πρωθυπουργός του, ο συνταγματικά επικεφαλής της πλειοψηφίας, θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτικών εκλογών.

Όσο για τον κανόνα που επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ από το Μέγαρο των Ηλυσίων και σύμφωνα με τον οποίο οι υπουργοί που θα ηττηθούν στις βουλευτικές εκλογές θα κληθούν να παραιτηθούν, ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα παραιτηθεί σήμερα από την δημαρχία της Χάβρης, δήλωσε ότι αυτό εντάσσεται στην «ρεπουμπλικανική παράδοση…πιστεύω ότι αυτό ίσχυε πάντοτε και είναι αρκετά απλό».

Ο Εντουάρ Φιλίπ αναφέρθηκε επίσης στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο μέντοράς του πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, καθώς και ο πρώην δήμαρχος της Χάβρης Αντουάν Ριφενάχτ τον συμβούλεψαν να μην δεχθεί την πρωθυπουργία.

«Ο Αντουάν Ριφενάχτ μου είπε ότι πιστεύει πως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Ο Αλέν Ζιπέ ήταν πιο ευμενής», αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top