Διεθνή

Εντουάρ Φιλίπ: Ο δήμαρχος που ο Μακρόν έκανε πρωθυπουργό της Γαλλίας

Έναν πρώην δήμαρχο, τον συντηρητικό Εντουάρ Φιλίπ επέλεξε ο νεοεκλεγείς, κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ως νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Η επιλογή αυτή είναι πρωτοφανής για την μεταπολεμική Γαλλία καθώς ο Μακρόν επέλεξε πρωθυπουργό που δεν προέρχεται από το κόμμα του.

Ποιος είναι ο Εντουάρ Φιλίπ
Ο 46χρονος βουλευτής είναι δήμαρχος της πόλης της Χάβρης, ενός από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Γαλλίας (που βεβαίως τώρα θα αποχωρήσει από το αξίωμα αυτό). Δεν ανήκει στο κόμμα του Μακρόν αλλά είναι στενός συνεργάτης του συντηρητικού Αλέν Ζιπέ, από τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για μια κίνηση του Μακρόν με στόχο να βάλει αντίβαρα στους πρώην σοσιαλιστές βουλευτές που έχουν συσπειρωθεί γύρω του.

O μέχρι πρότινος δήμαρχος της Χάβρης επέδειξε συνέπεια και υπομονή στην κατάκτηση των εκλογικών θέσων συνήθως με καλά αποτελέσματα.

Γεννημένος στη Ρουέν, ο Εντουάρ Φιλίπ περίμενε υπομονετικά τη σειρά του στον προθάλαμο των κυβερνητικών θέσεων. Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po), τάχθηκε στο πλευρό του Μισέλ Ροκάρ, στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, έως ότου ο νεαρός Νορμανδός επιλέξει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ευκαιρία για να ασχοληθεί με την πολιτική του παρουσιάζεται το 2001, χρονιά που γνωρίζει τον Αντουάν Ρούφεναχτ, δήμαρχο της Χάβρης, και εισέρχεται στην ομάδα του. Έπειτα από μία βουλευτική αποτυχία το 2002, ο Φιλίπ δεν το βάζει κάτω. Τα επόμενα δύο χρόνια εργάζεται για το νέο δεξιό κόμμα, το UMP- το μετέπειτα κόμμα των Ρεπουμπλικανών και παράλληλα προσεγγίζει τον Αλέν Ζιπέ.

Στη συνέχεια έρχεται το πρώτο διάλειμμα στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, και η συγγραφή ενός βιβλίου για τα μυστήρια των προεκλογικών εκστρατειών. Στη συνέχεια επιστρέφει στην αγκαλιά του Αλέν Ζιπέ και δέχεται τη θέση συμβούλου στο μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, μετά την εκλογή Σαρκοζί.

Δυστυχώς όμως, ο δήμαρχος του Μπορντό δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου οφείλει να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση. Απο την πλευρά του, ο Εντουάρ Φιλίπ στρέφεται πάλι προς τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια εκλέγεται στο Γενικό Συμβούλιο του νομού Σεν-Μαριτίμ και το 2010 αναλαμβάνει δήμαρχος της Χάβρης διαδεχόμενος τον μέντορά του Αντουάν Ρούφεναχτ, ο οποίος παραιτήθηκε.

Όλα πλέον τώρα παίρνουν το δρόμο τους: από το αξίωμα του δημάρχου το 2012 αποκτά πρόσβαση στην Εθνοσυνέλευση. Το 2015 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο στη Χάβρη και γίνεται εκπρόσωπος του Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές της δεξιάς τον περασμένο Νοέμβριο. Οταν ξεσπά το σκάνδαλο με την σύζυγο του Φιγιόν, ο Φιλίπ εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Εντουάρ Φιλίπ κομίζει κάποια ευαισθησία της δεξιάς, μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, αυτήν που ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προσελκύσει μέσω αυτού. Επιπλέον ο Φιλίπ έχει αναπτύξει μεθοδικά τις δεξιότητές του στη δημόσια διοίκηση. Ομως το κλασικό του προφίλ δεν ενσαρκώνει πραγματικά την ανανέωση.

Με πληροφορίες από Le Point, Le Figaro


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top