Επιστήμες

Επιστήμονες έκοψαν το κεφάλι αρουραίου και το προσκόλλησαν σε άλλο τρωκτικό

Ένα ακόμη βήμα για τον τελικό στόχο της μεταμόσχευσης κεφαλιού σε άνθρωπο, ανακοίνωσε ότι έκανε μια ιταλο-κινεζική επιστημονική ομάδα, που μεταμόσχευσε ένα κεφάλι πειραματόζωου σε ένα άλλο πειραματόζωο. Επειδή ο αρουραίος κράτησε και το κανονικό κεφάλι του, βρέθηκε να είναι δικέφαλος!

Ο «αιρετικός» νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο, ο οποίος έχει σηκώσει θόρυβο γύρω από το όνομά του από το 2013, αφότου έκανε γνωστό ότι προτίθεται να κάνει μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού – παρά τις έντονες επιφυλάξεις πολλών συναδέλφων του- συνεργάσθηκε με Κινέζους επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου της πόλης Χαρμπίν για να πραγματοποιήσει την επέμβαση στα πειραματόζωα.

Οι γιατροί έκοψαν το κεφάλι ενός μικρότερου αρουραίου και το προσκόλλησαν στο σώμα ενός μεγαλύτερου αρουραίου, διατηρώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα στο κεφάλι του ζώου δότη. Ένα τρίτο τρωκτικό χρησιμοποιήθηκε για να παρέχεται αίμα και να διατηρηθεί η πίεση του αίματος στο μεταμοσχευμένο κεφάλι, όσο διήρκεσε η χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «CNS Neuroscience and Therapeutics», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ». Το πείραμα επαναλήφθηκε και με άλλους αρουραίους. Τα περισσότερα δικέφαλα ζώα επιβίωσαν για περίπου 36 ώρες, παρόλα αυτά η διαδικασία θεωρήθηκε επιτυχής, επειδή δεν υπήρξε μεγάλη απώλεια αίματος, ούτε καταστροφή του εγκεφαλικού ιστού στο μεταμοσχευμένο κεφάλι.

Πέρυσι, ο Καναβέρο είχε αποκόψει το 90% του νωτιαίου μυελού ενός σκύλου και μετά το είχε επανακολλήσει, αλλά είναι άγνωστο πόσο έζησε το ζώο. Είχε επίσης πειραματισθεί με την μεταμόσχευση κεφαλιού σε μια μαϊμού, η οποία είχε επιβιώσει μετά για 20 ώρες, προτού υποστεί ευθανασία για βιοηθικούς λόγους.

Μετά και το πείραμα με τους αρουραίους, ο Ιταλός γιατρός θεωρεί ότι έγινε ένα ζωτικό βήμα για τη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού, κάτι που άλλοι νευροχειρουργοί θεωρούν πολύ πρόωρο και άκρως ριψοκίνδυνο.

Απτόητος ο Καναβέρο και οι Κινέζοι συνεργάτες του δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού σε άνθρωπο στην Κίνα έως το τέλος του 2017. Σύμφωνα με τον Ιταλό νευροχειρουργό, «ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών από όλο τον κόσμο δήλωσαν πρόθυμοι» και ο πρώτος «τυχερός» θα είναι ένας Κινέζος (ακόμη δεν έχει επιλεγεί) και όχι ένας Ρώσος, όπως αρχικά είχε κάνει γνωστό ο Καναβέρο.

«Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν κάτι τέτοιο. Δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να κάνει κάτι τέτοιο σε μένα, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι χειρότερα από τον θάνατο» σχολίασε δυσοίωνα ο δρ Χαντ Μπάτζερ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Νευροχειρουργών.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top