Οικονομία

Η ελεύθερη αγορά είναι… νεκρή: Η Μέι εμποδίζει την εξαγορά επιχειρήσεων

Πολύ μακρυά από τη λογική της ελεύθερης αγοράς και οικονομίας, που παραδοσιακά (και ως πρωτοπόροι) στηρίζουν οι Βρετανοί και ειδικά οι Συντηρητικοί, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι εφόσον εκλεγεί τον Ιούνιο, θα αυξήσει τον έλεγχο του κράτους στις βρετανικές επιχειρήσεις, με στόχο να βάλει εμπόδια στην εξαγορά των εγχώριων επιχειρήσεων από ξένες.

Μάλιστα, απείλησε και με αυστηρά μέτρα για τις αυξανόμενες αποδοχές των διευθυντικών στελεχών.

Στο πλαίσιο του προεκλογικού της αγώνα, η Βρετανή πρωθυπουργός, που διεκδικεί την εκλογή της στις 8 Ιουνίου, παρουσίασε μια σειρά σχεδίων προκειμένου η κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερο λόγο στη λειτουργία των βρετανικών επιχειρήσεων.

Η Μέι δήλωσε επίσης πως θα διασφαλίσει ότι καμία ξένη εταιρία που θα εξαγοράζει βρετανικές υποδομές στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, άμυνας και ενέργειας δεν θα υπονομεύσει την ασφάλεια ή την παροχή βασικών υπηρεσιών.

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανταμείβονται για τα ταλέντα και τις προσπάθειές τους αλλά η κοινή γνώμη δικαίως αισθάνεται ότι προσβάλλεται από τις αποδοχές των επικεφαλής κάποιων επιχειρήσεων», ανέφερε το Συντηρητικό κόμμα στο προεκλογικό του μανιφέστο.

Βάσει του σχεδίου αυτού, τα πακέτα αποδοχών υψηλόβαθμων στελεχών θα υπόκεινται στην αυστηρή ετήσια έγκριση των μετόχων μέσω ψηφοφορίας και οι εισηγμένες εταιρίες θα πρέπει να δημοσιοποιούν την ποσοστιαία σχέση των αποδοχών των διευθυντικών στελεχών προς τους μισθούς του ευρύτερου εργατικού δυναμικού.

Οι Συντηρητικοί είπαν ότι οι εταιρίες που θέλουν να εξαγοράσουν βρετανικές επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους από την αρχή της διαδικασίας υποβολής προσφοράς και όλες οι υποσχέσεις που αναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εξαγοράς θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικές.

Η κυβέρνηση επίσης θα έχει τη δικαιοδοσία να διακόπτει μια διαδικασία προκειμένου να διενεργούνται περισσότεροι λεπτομερείς έλεγχοι.

Η Βρετανία, η πέμπτη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, έχει προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, με διεθνείς επιχειρήσεις να παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε κλάδο, όπως τις τράπεζες, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και το λιανικό εμπόριο.

Η Μέι, που έγινε πρωθυπουργός λίγο μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit, έχει ήδη διαμηνύσει ότι θέλει να λάβει αυστηρά μέτρα για τις υπερβολικές αποδοχές και τις ξένες εξαγορές που οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας και απειλούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παράλληλα, παρουσίασε τα σχέδια για εκπροσώπηση των εργαζομένων στα συμβούλια των εταιριών, μέσω ενός διορισμένου διευθυντή από το εργατικό δυναμικό, είτε μέσω της σύστασης ενός συμβουλευτικού συμβουλίου εργαζομένων ή μέσω ενός διορισμένου μη εκτελεστικού διευθυντή.


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top