Διεθνή

Η Μέι πήρε πίσω προεκλογική δέσμευση μετά την πτώση στις δημοσκοπήσεις

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει δημόσια σε ό,τι αφορά μια από τις προεκλογικές της υποσχέσεις που προκάλεσαν τις πιο έντονες αντιδράσεις, αφού το σχέδιο της να αναγκαστούν οι πιο γηραιοί πολίτες να πληρώνουν περισσότερα για κοινωνική πρόνοια μείωσε κατά το ήμισυ το προβάδισμα που απολάμβανε το Συντηρητικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις μέσα σε λίγες ημέρες.

Σε αυτό που χαρακτηρίζεται το σοβαρότερο ολίσθημα της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι σήμερα, η Μέι αναφέρθηκε την Πέμπτη στα σχέδιά της ορισμένοι ηλικιωμένοι πολίτες να πληρώνουν περισσότερα για να καλύπτονται τα κόστη της πρόνοιας και της περίθαλψής τους, πριν σπεύσει σήμερα να πει ότι θα υπάρχει ένα όριο για αυτό. Σε μια προεκλογική εκδήλωση, η Μέι εμφανίστηκε εκνευρισμένη όταν της έγινε η ερώτηση αν υπαναχώρησε.

Έξι δημοσκοπήσεις μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες κατέγραψαν όλες ανεξαιρέτως τη συρρίκνωση του μεγάλου προβαδίσματος του Συντηρητικού Κόμματος έναντι των Εργατικών κατά 2 ως 9 εκατοστιαίες μονάδες, παρότι όλες καθιστούν σαφές πως η Μέι και οι Τόρις θα επικρατήσουν στην αναμέτρηση.

Η Μέι είπε πως οι αντίπαλοί της, κυρίως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, προσπαθεί να φοβίσει τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους κάνοντας «ψευδείς ισχυρισμούς» για το σχέδιό της να μεταφερθεί σε αυτούς από τους φορολογούμενους μεγαλύτερο μέρος του κόστους της φροντίδας, από ένα εισοδηματικό επίπεδο και πάνω τουλάχιστον.

Το μέτρο, το οποίο οι αντίπαλοί της αποκαλούν καυστικά «φόρο άνοιας» (dementia tax) εκφράζονται φόβοι πως θα μπορούσε να αναγκάσει ένα μέρος των συνταξιούχων ακόμη και να πουλήσουν τα σπίτια τους για να καλύψουν το κόστος της περίθαλψής τους, αντί να τα κληροδοτήσουν στους απογόνους τους.

«Θα εγγυηθούμε ότι κανένας δε θα χρειαστεί να πουλήσει το οικογενειακό του σπίτι για να πληρώσει για περίθαλψη», σημείωσε η Μέι, που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στην Ουαλία. «Θα διασφαλίσουμε πως θα ισχύει ένα ξεκάθαρο όριο στο τι θα καλείται να πληρώνει ο κόσμος».

Η Τερέζα Μέι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου για να ανανεωθεί η εντολή της και να ενισχυθεί ενόψει των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κερδίσει χρόνο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του διαζυγίου. Αλλά εάν δεν διατηρήσει ή αυξήσει την πλειοψηφία των 12 εδρών που κέρδισε ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον το 2015, η ζαριά της Μέι θα αποδειχθεί μεγάλο σφάλμα.

Δημοσκόπηση της ICM που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Guardian κατέδειξε ότι το προβάδισμα των Συντηρητικών συρρικνώθηκε στις 14 εκατοστιαίες μονάδες, από 20 πριν από μία εβδομάδα. Δίνει στο Συντηρητικό Κόμμα ένα 47%, έναντι ενός 33% των Εργατικών.

«Μετά την παρουσίαση των κομματικών προγραμμάτων, οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου κατέδειξαν ότι οι Εργατικοί έχουν αναζωογονηθεί, αν και ακόμη βρίσκονται σε απόσταση», σύμφωνα με τον Μάρτιν Μπουν, τον διευθυντή της ICM.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε σε δείγμα 2.004 ενηλίκων από τη 19η ως την 21η Μαΐου.

Εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν παραδεχθεί ότι τα ευρήματά τους το 2015 είχαν υπερτιμήσει πολύ το ποσοστό των Εργατικών. Έκτοτε λένε αναπροσάρμοσαν τη μεθοδολογία τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά δεν θα φανεί πριν από την 9η Ιουνίου αν τελικά το παράκαναν.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top