Διεθνή

Ιστορική απόφαση της Χαμάς: Αποδέχεται τα σύνορα του 1967

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς άλλαξε για πρώτη φορά στην ιστορία του το πολιτικό του πρόγραμμα, αποδεχόμενο συγκεκριμένα ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 και εμμένοντας στον “πολιτικό” και όχι θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσής του με το Ισραήλ.

Στο έγγραφο, γραμμένο στ’ αραβικά και στ΄αγγλικά, που δόθηκε στη δημοσιότητα, και το οποίο το κίνημα πρόσθεσε στο καταστατικό που συνέταξε το 1988, η Χαμάς εκτιμά ότι “η ίδρυση ενός εντελώς κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, (…) είναι μια μορφή εθνικής συναίνεσης”.

“Η Χαμάς υποστηρίζει την απελευθέρωση του συνόλου της Παλαιστίνης, όμως είναι έτοιμη να υποστηρίξει το κράτος με τα σύνορα του 1967, χωρίς να αναγνωρίζει το Ισραήλ ή να αποποιείται οποιαδήποτε δικαιώματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση ενός παλαιστινιακού κράτους με τα σύνορα του 1967, μετά δηλαδή την κατάληψη της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, αποτελεί πάγιο στόχο της Φατάχ, του κινήματος με επικεφαλής τον Μαχμούντ Αμπάς που αποτελεί τον κύριο πολιτικό αντίπαλο της Χαμάς.

Αρνητική η αντίδραση του Ισραήλ

“Η Χαμάς επιχειρεί να ξεγελάσει τον κόσμο, αλλά δεν θα τα καταφέρει”, σχολίασε εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στην αλλαγή πολιτικής της Χαμάς.

“Κατασκευάζουν τούνελ του τρόμου και έχουν εξαπολύσει χιλιάδες επί χιλιάδων πυραύλους κατά Ισραηλινών πολιτών. Αυτή είναι η πραγματική Χαμάς”, πρόσθεσε.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top