Διεθνή

Κάντο όπως ο Μακρόν: Ο Σουλτς μιμείται τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας

Το… παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να ακολουθήσει ο Μάρτιν Σουλτς. Ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου δήλωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία με τον ίδιο τρόπο που την έκανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος ήταν αουτσάιντερ.

Κατά τον Σουλτς, που επιχειρεί να κερδίσει πίσω το μομέντουμ μετά την εκλογική του ήττα την περασμένη εβδομάδα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, δήλωσε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι μια φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

“Θα κάνω ακριβώς το ίδιο. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ώθηση για την Ευρώπη, η οποία παράλληλα θα προκαλεί έναν νέο ενθουσιασμό για την Ευρώπη”, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε αντίθεση με την αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο Μακρόν προασπίστηκε την Ευρώπη.

Ο Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επελέγη για να ηγηθεί του παρακμάζοντος SPD τον Ιανουάριο, επανέλαβε τη στήριξή του προς την ιδέα του Μακρόν για έναν κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση της ανάπτυξης στην νομισματική ένωση και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, απέκλεισε ρητώς τα ευρωομόλογα και το αμοιβαίο χρέος, ανάθεμα για πολλούς Γερμανούς που φοβούνται ότι θα καταλήξουν να χρηματοδοτούν τα κράτη εκείνα που περνούν κρίση και αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις.

“Είναι ένα ζήτημα του παρελθόντος και έχει λήξει”, είπε ο Σουλτς και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν την κοινή ευθύνη για το χρέος της Ευρώπης. “Από το να έχουμε εικονικές συζητήσεις για το αμοιβαίο χρέος, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να συζητάμε για το πως θα προχωρήσουμε με ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ευρώπη”, είπε ο Σουλτς.

Ο Μακρόν και η συντηρητική Μέρκελ συμφώνησαν κατά τις συνομιλίες τους την Δευτέρα στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη για μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top