Πολιτική

Καμμένος: Όσοι κατοικείτε στα ακριτικά νησιά επιτελείτε εθνικό καθήκον

Μήνυμα προς την Τουρκία για συνεργασία που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών απηύθυνε σήμερα το απόγευμα από την Ρόδο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμένος, σε ειδική εκδήλωση της 95 ΑΔΤΕ, στη διάρκεια της οποίας ανακήρυξε το 2017 ως «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων».

«Η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε καλή γειτονία με τα όμορα κράτη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε ούτε ένα χιλιοστό της ελληνικής κυριαρχίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Όλες οι προκλήσεις, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, απαντώνται με αποφασιστικότητα και τόλμη», επεσήμανε ο κ. Καμένος τονίζοντας επίσης ότι καλεί την Τουρκία «ιδίως από αυτή την περιοχή, την τουριστική περιοχή, να αντιληφθεί ότι, προς το συμφέρον και των δύο χωρών είναι να χτίζουμε σχέσεις συνεργασίας και ειρήνης. Οι προκλήσεις, οι απειλές, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν συμφέρει, ούτε την Ελλάδα ούτε την Τουρκία» τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Άμυνας.

«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το παν για την ειρήνη αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα» είπε ακόμα ο υπουργός Άμυνας.

«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δρα με ψυχραιμία, με σχεδιασμό και απαντώντας σε εχθρούς και φίλους με τα λόγια που έχουν δώσει οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι εθνοφύλακες: Θα υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μας τις σημαίες. Για εμάς, όπως έχω πει και στο παρελθόν, τις σημαίες δεν τις παίρνει ο αέρας και αυτό είναι απόφαση του συνόλου του ελληνικού λαού» τόνισε επίσης ο κ. Καμένος.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «οι εθνοφύλακες και οι έφεδροι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Καμένος επισημαίνοντας μάλιστα ότι το παράδειγμά τους θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές.

«Οι εθνοφύλακες και οι έφεδροι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας και διαχρονικά δηλώνουν παρόντες στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας» επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας, αναφέροντας επίσης ότι «η αποστολή της εθνοφυλακής, πέραν από τη συμβολή της στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολή των ενόπλων δυνάμεων, είναι και η συνεισφορά της με κοινωνικό έργο, όπως η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Αλλά, το πιο σημαντικό καθήκον της εθνοφυλακής είναι η ανύψωση του ηθικού του ακριτικού κυρίως πληθυσμού καθώς η παρουσία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την παράδοση των τοπικών κοινωνιών».

«Όλοι εσείς που κατοικείτε μαζί με τις οικογένειές σας στα ακριτικά νησιά μας και ιδιαίτερα στα μικρονήσια, όπως στο Καστελόριζο, που δεν παρέχουν τις ευκολίες των μεγάλων πόλεων, επιτελείτε εθνικό καθήκον, εθνικό ρόλο» τόνισε ο κ. Καμένος.

Την ικανοποίηση του για την δράση των εθνοφυλάκων εξέφρασε και ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Στεφανής, επισημαίνοντας ότι είναι εντυπωσιασμένος με τον ζήλο και το πάθος που ασκούν τα καθήκοντα τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, παρουσία αρκετού κόσμου (κυρίως εθνοφυλάκων και στελεχών του στρατού), στο «Νεστορίδειον Μέλαθρον» του δήμου Ρόδου και παρέστησαν σε αυτή ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης κ.ά..

Νωρίτερα στη Τήλο, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας εγκαινίασε σχολείο για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στο νησί και το οποίο κατασκευάστηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στη συνέχεια, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του νησιού, ο κ. Καμένος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Τήλου για την προσφορά του στο νησί και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top