Οικονομία

ΚΟΝΤΡΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ-ΣΟΪΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ: Οι δύο βασικοί παίκτες για το ελληνικό ζήτημα «σφάχτηκαν» στην σύνοδο των G7

Τα χαρτιά τους για το θέμα του ελληνικού χρέους ανοίγουν Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις πρώτες τους δηλώσεις από το Μπάρι της Ιταλίας, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των G7 .

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να είναι συγκεκριμένοι για τη ανακούφιση του ελληνικού χρέους με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να παραπέμπει στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 και όσα αυτή προβλέπει για το ζήτημα αυτό δηλώνοντας ότι το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίας και προσθέτοντας ότι «αναμένω λύση».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε και για την αξιολόγηση ενόψει του Eurogroup του Μαΐου λέγοντας ότι «περιμένω μια πολιτική συμφωνία στις 22 Μαΐου».

«Κλειδί» η δέσμευση για πλεονάσματα 3,% για άλλα έξι χρόνια

Πολύ ακριβή με όρους λιτότητας για την Ελλάδα θα είναι η δέσμευση των Ευρωπαίων -ουσιαστικά του κ. Σόιμπλε- για το χρέος καθώς στη βάση των συζητήσεων βρίσκεται η παράταση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2023, δηλαδή για τα επόμενα έξι χρόνια.

Στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, με τη συμμετοχή Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναζητείται συμβιβασμός πάνω στη διατύπωση για τη μελλοντική δράση αναφορικά με το ελληνικό χρέος και το πόσο θα διαρκούν τα υψηλά πλεονάσματα. Στην συνέχεια, η κυρία Λαγκάρντ αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

Το παρασκήνιο είναι έντονο. Αρχικά ο κ. Σόιμπλε επέμενε στη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5% ως το 2028 (άλλα 11 χρόνια!) και το ΔΝΤ σε υποχώρηση του πλεονάσματος στο 1,5% μετά το 2021. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές άρχισαν να δουλεύουν πάνω στη συμβιβαστική πλατφόρμα που κατατέθηκε από την Κομισιόν στο Eurogroup της Μάλτας (7 Απριλίου) η οποία προβλέπει πλεόνασμα 3,5% ως το 2023.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχτεί το 3,5% ως το 2023 αλλά ζητάει το πλεόνασμα να «πέφτει απότομα» μετά το 2023, δηλαδή από το 3,5% στο 2% από το 2024. Αυτή η απαίτηση δεν γίνεται για την ώρα αποδεκτή από τη γερμανική πλευρά η οποία επιμένει σε υψηλότερο πλεόνασμα το 2024, στην περιοχή του 3%, το οποίο θα «σβήνει» σταδιακά.

Οι δυσκολίες των διαπραγματεύσεων δείχνουν ότι πέρα από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου το «μερίδιο» της Ελλάδας στη λύση που θα διατυπωθεί τώρα αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά από τον Αύγουστο του 2018 θα είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης στο Eurogroup για τη συνέχιση του 3,5% για έξι ακόμη χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει πάντως ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top