Διεθνή

Λέξη για τις αμερικανικές κυρώσεις στη πρώτη συνάντηση Τραμπ – Λαβρόφ

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη σκιά της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις για τη Συρία και την Ουκρανία, αλλά και το σκάνδαλο της αιφνιδιαστικής απόλυσης του δειυθυντή του FBI, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις ανεξάρτητες έρευνες για ενδεχόμενες επαφές στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ρωσίας, η οποία κράτησε 40 λεπτά και έγινε κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία των μέσων ενημέρωσης.

Τραμπ και Λαβρόφ συζήτησαν την κατάσταση στην Συρία και την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος, χωρίς όμως να αναφερθούν στις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να οικοδομηθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ρωσίας.

Ο Τραμπ μετά το τέλος των συνομιλιών δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι πρέπει να θέσουμε τέλος στην τρομερή αιματοχυσία και πως ο καθένας μας εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να δοθεί τέλος στον πόλεμο στην Συρία. Παράλληλα, προέτρεψε την Ρωσία, λέγοντας ότι πρέπει να «συγκρατήσει» το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν. Ο ρεπουμπλικάνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δεν παρέλειψε να εγείρει το ζήτημα της Ουκρανίας και να επισημάνει τις ευθύνες της Ρωσίας στο ζήτημα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Ωστόσο παρά τις επισημάνσεις του αυτές, εξέφρασε την επιθυμία του να αποκατασταθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν συζήτησαν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι επικέντρωσαν κυρίως την συζήτηση τους στις προτάσεις για τις ζώνες αποκλιμάκωσης στην Συρία, που είχαν γίνει προηγουμένως από τον ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ άλλων βρισκόταν και η προετοιμασία μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top