Πολιτική

Μαξίμου: Το Ελεγκτικό Συνέδριο μόνο γνώμη μπορεί να πει για τις συντάξεις

Αμιγώς γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική είναι η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του Δημοσίου όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως οι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μόνο μέρος του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Επιπλέον τονίζεται ότι το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και όπου κρίνεται αναγκαίο θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις.

Τονίζεται, δε, πως από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών.

«Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου χθες γνωμοδότησε ότι ενδεχομένως να είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top