Διεθνή

Νέο δικαστικό ράπισμα στο διάταγμα Τραμπ

Εφετείο στις ΗΠΑ απέρριψε εκ νέου την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την εφαρμογή απαγόρευσης εισόδου σε αμερικανικό έδαφος για τους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το δικαστήριο στήριξε την αιτιολογία της απόφασής του, στην εφαρμογή διακρίσεων έναντι των πολιτών των έξι μουσουλμανικών χωρών, ενώ πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή του υψηλόβαθμου δικαστή Ρότζερ Γκρέγκορι, περιέγραψε με βαριές εκφράσεις το προεδρικό διάταγμα, τονίζοντας ότι περιέχει «ασαφείς εκφράσεις περί εθνικής ασφάλειας, ενώ στην ουσία του, περιορίζει την ανεξιθρησκεία, την ελευθερία του πνεύματος, ενισχύοντας την εφαρμογή διακρίσεων», τόνισε ο δικαστής.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί αναγκαία την προσωρινή εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας, ενώ θα ζητήσει την εκδίκασή της από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς και χρειαζόμαστε κάθε διαθέσιμο εργαλείο που έχουμε στην διάθεσή μας, προκειμένου να εμποδίσουμε τους τρομοκράτες να εισέλθουν στις ΗΠΑ και να τελέσουν πράξεις αιματηρής βίας», δήλωσε ο Μάικλ Σορτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως η εφαρμογή του αναφερόμενου προεδρικού διατάγματος, θα επιβληθεί τελικά από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Από την άλλη μεριά, το αρμόδιο δικαστήριο (the U.S. 4th Circuit Court of Appeals) με ψήφους δέκα έναντι τριών αποφάσισε ότι όσοι είναι αντίθετοι στην εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος, μεταξύ αυτών τόσο οργανώσεις προσφύγων, όσο και φυσικά πρόσωπα, είναι πιθανό να εδραιώσουν νομικά τον ισχυρισμό τους, ότι η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος παραβιάζει τις προβλέψεις του Συντάγματος του ΗΠΑ για την προστασία από θρησκευτικές διακρίσεις.

Ο δικαστής Γκρέγκορι επικαλέστηκε επίσης προεκλογικές δηλώσεις του Τραμπ μέσω των οποίων υποστήριζε την εφαρμογή απαγόρευσης εισόδου έναντι των μουσουλμάνων. Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εξαγγείλει «την εφαρμογή ολικής απαγόρευσης ως προς την είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ» σε δήλωσή του στην ηλεκτρονική σελίδα του.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι το δικαστήριο δεν θα έπρεπε να λάβει υπόψη του, τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ, καθώς αυτές έγιναν πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, τονίζοντας ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες περιγράφουν τα πραγματικά κίνητρα ανάληψης προεδρικής δράσης από τον Τραμπ.

Παράλληλα, το δικαστήριο αμφισβήτησε τη νομιμότητα του κυβερνητικού ισχυρισμού ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την εξουσία απαγόρευσης της εισόδου ανθρώπων σε αμερικανικό έδαφος. Η δικαστική συνέχεια για την εφαρμογή ή μη του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ μεταφέρεται πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top