Διεθνή

Νεκρός στα 146 ο μεγαλύτερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Sodimedjo από την Ινδονησία που υποστήριζε πως ήταν 146 ετών, έφυγε από τη ζωή στο χωριό του, στην κεντρική Ιάβα.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφά, ο Sodimedjo, γνωστός και ως Mbah Ghoto- παππούς Ghoto- είχε γεννηθεί τον Δεκέμβριο του 1870.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, η Ινδονησία άρχισε να καταγράφει τις γεννήσεις από το 1900, κι έχουν καταγραφεί διάφορα λάθη.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας του 146χρονου (!), τα έγγραφά του είναι αυθεντικά και ακριβή, όπως είπαν αξιωματούχοι στο βρετανικό δίκτυο.

Η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται τον Απρίλιο και στις 12 του μήνα ο Sodimedjo μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ωστόσο έξι μέρες αργότερα επέμενε να πάρει εξιτήριο και να γυρίσει σπίτι του.

«Όταν επέστρεψε από το νοσοκομείο έτρωγε μόνο μικρές κουταλιές πόριτζ κι έπινε πολύ λίγο» είπε στο BBC ο εγγονός του Suyanto. «Κράτησε μόνο μερικές μέρες. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι τον θάνατό του αρνιόταν να φάει και να πιεί».

Όταν είχε ρωτηθεί για το μυστικό της μακροζωίας του, ο Mbah Ghoto είχε πει πως το «κλειδί» ήταν η υπομονή και το ότι είχε ανθρώπους που τον αγαπούν να τον φροντίζουν.

Φανατικός καπνιστής μέχρι την τελευταία ώρα, είχε ζήσει τις απώλειες τεσσάρων συζύγων, δέκα αδελφών και όλων των παιδιών του.

Στο χωριό του ήταν σαν τοπικός ήρωας, διάσημος για τις ιστορίες που έλεγε για τους πολέμους κατά της Ιαπωνίας και τους Ολλανδούς αποίκους.

Ο Suryanto είπε πως η ταφή του παππού του έγινε το πρωί της Δευτέρας στον τάφο που είχε ο ίδιος αγοράσει πολλά χρόνια πριν. Η ταφόπλακα ήταν επίσης έτοιμη από χρόνια.

«Δεν ζήτησε πολλά. Εκείνη την ώρα ήθελε μόνο εμάς, την οικογένειά του, να τον αφήσουμε να φύγει» πρόσθεσε.

Εάν η ηλικία του επιβεβαιωθεί, ο Mbah Ghoto θα πάρει τον τίτλο από τη Γαλλίδα Jeanne Calment που πέθανε σε ηλικία 122 ετών και θεωρείται ο μακροβιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top