Διεθνή

Οι νεαροί Άραβες προτιμούν τον εισβολέα του Ιράκ Μπους από τον Τραμπ

Στο δίλημμα Ντόναλντ Τραμπ ή Τζορτζ Μπους ο νεότερος, πάνω από 8 στους 10 νεαρούς Άραβες θα επιλέξουν τον Μπους και αυτό παρ’ ότι τον θεωρούν υπαίτιο για την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Όπως δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσίων σχέσεων ASDA’A Burson-Marsteller, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι, η πλειονότητα των Αράβων, νεαρής ηλικίας φοβούνται ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσει την περιοχή τους περισσότερο από κάθε τι άλλο μέσα στην επόμενη πενταετία, και δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα αντι-ισλαμικά αισθήματα του Αμερικανού προέδρου.

Η δημοτικότητα του Τραμπ στον αραβικό κόσμο ήταν ανέκαθεν χαμηλή αλλά κατακρημνίστηκε μετά το διάταγμα που υπέγραψε το Μάρτιο με το οποίο απαγόρευε σε πολίτες έξι κυρίως μουσουλμανικών χωρών την είσοδο στις ΗΠΑ επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαιοσύνη έχει παγώσει την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση, το 64% των ερωτηθέντων, ηλικίας 18 με 24 ετών από 16 χώρες του αραβικού κόσμου, βλέπουν την προεδρία του Τραμπ με “ανησυχία, οργή ή φόβο”.

Το 83% των ερωτηθέντων βλέπουν αρνητικά τον Τραμπ — από 52% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και 77% που ήταν το ποσοστό αποδοκιμασίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αντιπαθής στον αραβικό κόσμο εξαιτίας της απόφασής του για την εισβολή στο Ιράκ.

Περίπου το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο Τραμπ είναι αντι-ισλαμιστής. Οι μισοί απάντησαν ότι η ταξιδιωτική του απαγόρευση θα διευκολύνει τη στρατολόγηση νεαρών μουσουλμάνων από ένοπλες οργανώσεις.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν την τιμή του πετρελαίου ως επόμενο παράγοντα που θεωρούν ότι θα επηρεάσει την περιοχή τους την προσεχή πενταετία και ακολουθεί η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος, η οποία στην περυσινή δημοσκόπηση εμφανιζόταν ως ο πρώτος παράγοντας επιρροής. Η δημοσκόπηση βασίστηκε στις προσωπικές συνεντεύξεις με 3.500 ανθρώπους που πραγματοποιήθηκαν σε αραβικές χώρες από το Μαρόκο και την Αίγυπτο έως την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top