Διεθνή

Πούτιν: Μπορούμε να αφανίσουμε όποιον μας επιτεθεί

Η Ρωσία γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης που σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, με την ετήσια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Φέτος οι διοργανωτές υποχρεώθηκαν ωστόσο να ακυρώσουν τις παραδοσιακές υπερπτήσεις ελικοπτέρων και καταδιωκτικών αεροσκαφών πάνω από την Κόκκινη Πλατεία λόγω «δυσμενών καιρικών συνθηκών» καθώς πυκνά σύννεφα κάλυπταν τον ουρανό της Μόσχας.

Στρατιωτικές παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ρωσικές πόλεις ενώ μια τελετή διοργανώθηκε στη αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί προκειμένου να καταπολεμήσει την «τρομοκρατία» και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία μπορεί να αφανίσει όποιον κι αν της επιτεθεί.

«Τα μαθήματα του πολέμου μάς υποχρεώνουν να παραμείνουμε σε επιφυλακή και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είναι ικανές να αποκρούσουν κάθε ενδεχόμενη επίθεση», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η τρέχουσα κατάσταση μάς υποχρεώνει να αυξήσουμε την αμυντική ικανότητά μας, αλλά για να διεξαγάγουμε μια αποτελεσματική μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, του νεοναζισμού και άλλων απειλών, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα», πρόσθεσε.

Η Ρωσία είναι «ανοικτή σε μια τέτοια συνεργασία», επέμεινε ο Πούτιν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η Μόσχα θα είναι «πάντα στο πλευρό των δυνάμεων της ειρήνης και εκείνων που επιλέγουν τον δρόμο μιας συνεργασίας ίσου προς ίσον».

Η ΕΣΣΔ, της οποίας η Ρωσία είναι κληρονόμος, έχασε σχεδόν 27 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νίκη του 1945 έχει αναχθεί σε ιδρυτικό μύθο του ρωσικού πατριωτισμού και μεγαλείου.

«Αυτή η τερατώδης τραγωδία δεν αποτράπηκε κατ΄αρχήν διότι η εγκληματική ιδεολογία της φυλετικής υπεροχής έγινε ανεκτή, λόγω των διαφωνιών των μεγάλων χωρών», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει καμία δύναμη η οποία θα μπορέσει να κατακτήσει τον λαό μας».


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top