Επιστήμες

Πώς θα μάθετε το παιδί να ζητάει συγγνώμη

Για κανέναν άνθρωπο δεν είναι εύκολο να ζητάει συγγνώμη, πόσο μάλλον για τα παιδιά που είναι ανώριμα λόγω ηλικίας και ενίοτε με μεγαλύτερο εγωισμό. Πώς μπορείτε να τα βάλετε όμως στη λογική να ζητούν συγγνώμη όταν φταίνε κάπου;

Επειδή λόγω ηλικίας δεν μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αντιληφθεί το σωστό και το λάθος, το πρώτο βήμα είναι να του τα υποδεικνύετε όταν τύχει να βρίσκεστε μπροστά. Ιδιαίτερα αν μιλάμε για μια λάθος συμπεριφορά, καλό είναι να συνοδεύεται και με παραίνεση να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Ενημερώστε το παιδί πως, όταν κάνει ένα άλλο παιδάκι να νιώθει άσχημα εξαιτίας μιας κουβέντας ή συμπεριφοράς του και θέλει με κάποιον τρόπο να του εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός, ο καλύτερος τρόπος είναι η συγγνώμη.

Το βασικό είναι η απολογία να γίνεται οικειοθελώς και αυθόρμητα. Μη βάλετε το παιδί στη λογική να το κάνει επιτηδευμένα, για τα μάτια του κόσμου, ούτε να το πιέσετε αν δεν του βγαίνει εκείνη τη στιγμή.

Από την άλλη και η κατάχρηση της συγγνώμης δεν είναι ενδεδειγμένη συμπεριφορά. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην καταλάβει το παιδί ότι θα πει μια συγγνώμη που δεν εννοεί και απλά θα βολέψει τη στιγμή, αλλά ότι πρέπει να λέγεται μόνο όταν αντιλαμβάνεται το λάθος του και ταυτόχρονα εκδηλώνει πρόθεση να μην επαναλάβει κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

Ένας απλός τρόπος να συνειδητοποιήσει την αξία της απολογίας είναι να το βάλετε στη θέση του άλλου που ενόχλησε με τη συμπεριφορά του.

Όχι με την έννοια να νιώσει τύψεις, απλά να καταλάβει πόσο άσχημα τον έκανε να νιώσει και πως μπορεί να βρεθεί κι εκείνο σε αντίστοιχη θέση και πολύ θα θέλει να ακούσει με τη σειρά του μια συγγνώμη.

Θα πρέπει να κάνει σαφές στο μυαλουδάκι του ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, άρα είναι αναπόφευκτα. Το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζουν, να τα παραδέχονται και να πασχίζουν για το καλύτερο στο εξής.

Τέλος, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο ότι μπορεί το άλλο παιδί να μη δεχτεί τη συγγνώμη του εκείνη τη στιγμή, λόγω συναισθηματικής φόρτισης. Αρκεί λοιπόν να κάνει την κίνησή του και να του δώσει χρόνο να ηρεμήσει για να προχωρήσουν παρακάτω.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top