Πολιτική

Σταθάκης: Δε θα υπάρξει καμία μείωση για τα 2/3 των συνταξιούχων

Η σημερινή πτώση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου στο 6% δείχνει τον θετικό αντίκτυπο που έχει η συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, και πρόσθεσε πως αν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου έχουμε συμφωνία και για το χρέος, ο αντίκτυπος για τη χώρα θα είναι τεράστιος.

Το επιτόκιο του 10ετούς θα κατέβει στο 5% και ενδεχομένως στο 4% γεγονός που θα καταδείξει ότι η Ελλάδα μπαίνει στη ζώνη που δείχνει ότι γίνεται μια αξιόχρεη χώρα. Προσδοκούμε, είπε ο κ. Σταθάκης ότι στις 22 Μαΐου θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα του χρέους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταθάκης είπε ότι τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα υποστούν περικοπές στις συντάξεις τους ενώ το 1/3 που έχει προσωπική διαφορά η μείωση που θα υποστεί είναι της τάξεως του 9%.

Ο κ. Σταθάκης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι “καμία μονάδα της ΔΕΗ δεν θα πωληθεί” διευκρινίζοντας ότι “το 40% των λιγνητικών μονάδων θα μπει σε μια διαδικασία παραχώρησης με βάση τους κανόνες και την διαδικασία που προβλέπει η Κομισιόν.

Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε κατηγορηματικά ότι ” η ΔΕΗ δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και πως ο ίδιος δεν είναι καθόλου ανήσυχος”. Έκανε μάλιστα λόγο για “καταστροφολόγους και καταστροφολογία που βρίσκεται μακριά από μας”.

Στήριξε επίσης τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας ότι “έχει κάνει μια πολύ καλή διετία ως υπουργός Οικονομικών. Έχει παίξει έναν πολύ θετικό ρόλο με πολύ σοβαρότητα και είναι άδικο να δέχεται επιθέσεις”.

Αχτσιόγλου: Μέτρα ενίσχυσης της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας

Τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα πληγούν από τις περικοπές στις συντάξεις το 2019, ανέφερε από την πλευρά της και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας ότι περικοπές θα έχουν μόνο όσοι παίρνουν προσωπική διαφορά. Η περικοπή αυτή είναι κατά μέσο όρο 9% είπε η υπουργός και τόνισε ότι με “το ταβάνι” του 18% που τέθηκε διασφαλίστηκαν από τις περικοπές και εκείνοι που παίρνουν υψηλές συντάξεις κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων η προσωπική διαφορά ανέρχεται σήμερα ακόμη και στο 40%.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η κ. Αχτσιόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θετικά μέτρα της συμφωνίας και ειδικά στην επιδότηση ενοικίου κατά χίλια ευρώ το χρόνο. Το μέτρο αυτό, είπε, θα “πιάσει” όλους τους Έλληνες που είτε μένουν στο ενοίκιο, είτε έχουν στεγαστικό δάνειο.

«Πρόκειται για μέτρα ενίσχυσης της ραχοκοκαλιάς της Ελληνικής οικονομίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη και κοινωνικά βιώσιμη. Η κυβέρνηση, είπε, κατάφερε να αποτρέψει ακραίες απαιτήσεις των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα η ανταπεργία. Για τις ομαδικές απολύσεις η υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο όριο απολύσεων, ενώ τόνισε πως τέθηκαν οι βάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά το τέλος του ισχύοντος Προγράμματος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top