Πολιτική

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση διακατέχεται από αυταπάτες

«Η αξιολόγηση δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί αφού η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά από τα προαπαιτούμενα που εμπεριέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές», υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «διακατέχεται από αυταπάτες και θέτει διαρκώς ψηλά τον πήχη και μονίμως περνάει από κάτω». Ωστόσο εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει άμεσα λύση τόσο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και με τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.

«Μία νέα καθυστέρηση ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα σημαίνει «ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για την πραγματική οικονομία η οποία έχει, εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης, στερηθεί πόρους ύψους 13,3 δισ. ευρώ».

Ο κ. Σταϊκούρας, υποστηρίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «μία αποτυχία ως προς τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους θα σημαίνει, πιθανότητα, αδυναμία ένταξης στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και πρόσθετες δυσκολίες εξόδου στις διεθνείς αγορές με ρεαλιστικούς όρους».

Ερωτηθείς αν είναι πιθανή η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι «το ΔΝΤ, μέχρι σήμερα, χρηματοδοτικά -αντίθετα με ό,τι προβλέπεται- δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα» και επισημαίνει ότι αυτή η σχέση «μπορεί δυνητικά να συνεχίσει να υφίσταται, με κόστος, όμως, την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Τέλος, υποστηρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η παραμονή στην εξουσία, για λίγο ακόμη, με κάθε κόστος, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top