Διεθνή

Ταπί ο Ταπί: Καταδικάσθηκε να επιστρέψει 404 εκατομμύρια ευρώ

Ο γάλλος επιχειρηματίας (και πρώην υπουργός του Μιτεράν) Μπερνάρ Ταπί καταδικάσθηκε τελεσίδικα σήμερα να επιστρέψει τα 404 εκατ. ευρώ που του είχαν δοθεί, στο πλαίσιο ενός σκανδάλου που “έκαψε” τον Σαρκοζί όταν ξέσπασε και στο οποίο έχει εμπλακεί μέχρι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική παρά μόνο όταν είναι αυστηρή και δίκαιη με όλους, ακόμη κι όταν το κράτος είναι μέρος στην υπόθεση. Η ζωή συνεχίζεται και η μάχη επίσης», αντέδρασε ο Ταπί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο πλαίσιο αυτής της πολυπλόκαμης υπόθεσης που διαρκεί εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομίας και σήμερα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κρίθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ένοχη για «αμέλεια» από το Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τον μοναδικό θεσμό που έχει τη δικαιοδοσία να δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο δεν της επιβλήθηκε ποινή, γεγονός που προκάλεσε ζωηρές επικρίσεις.

Η υπόθεση Ταπί

Η κ. Λαγκάρντ κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτη της εταιρείας Adidas. Ο Ταπί και η εταιρεία του είχαν κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, ζητώντας αποζημίωση για απάτη. Η υπόθεση εκδικαζόταν από τα γαλλικά δικαστήρια μέχρι το 2007. Η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπουργός του οποίου ήταν η κ. Λαγκάρντ, συμφώνησε να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Η απόφαση που έλαβε η Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ θεωρείται ότι ζημίωσε το γαλλικό Δημόσιο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε το κατά πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο ποσό προς όφελος του επιχειρηματία.

Τον Ιούνιο του 2016, η γαλλική δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία που είχε γίνει πριν από οκτώ χρόνια για να διευθετηθεί η αντιδικία του Ταπί με την τράπεζα Credit lyonnais σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Η γαλλική δικαιοσύνη είχε θεωρήσει πως ήταν «δόλια» επειδή είχαν αποσιωπηθεί οι σχέσεις ανάμεσα στην πλευρά του Ταπί και έναν από τους διαιτητές. Το εφετείο του Παρισιού είχε επίσης καταδικάσει τον 74χρονο Μπερνάρ Ταπί να επιστρέψει το σύνολο των ποσών.

Ουκ αν λάβεις…

Η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι μια νέα αναποδιά για τον επιχειρηματία, αλλά τίποτε δεν δείχνει ότι θα αποδώσει σύντομα τα ποσά: προσωπικά ο Μπερνάρ Ταπί βρίσκεται υπό δικαστική εκκαθάριση και οι εταιρείες του βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας.

Η δικαιοσύνη διαθέτει προς το παρόν περίπου 90 εκατ. ευρώ σε αγαθά που έχουν κατασχεθεί από τους δικαστικούς που ερευνούν την διαιτησία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση. Μεταξύ των αγαθών αυτών είναι μια πολυτελής ιδιοκτησία στο Σεν Τροπέ που είχε αγορασθεί έναντι 48 εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώην υπουργό.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top