Διεθνή

Τουλάχιστον 18 οι ύποπτες προεκλογικές επαφές Τραμπ – Ρωσίας

Ο Μάικλ Φλιν και άλλοι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ ήρθαν σε επαφή με ρώσους αξιωματούχους και άλλους με σχέσεις με το Κρεμλίνο σε τουλάχιστον 18 τηλεφωνικές επικοινωνίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διάρκεια των επτά τελευταίων μηνών της κούρσας για την προεδρία του 2016, δήλωσαν στο Ρόιτερς νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ που γνωρίζουν για τις ανταλλαγές αυτές.

Οι 18 τηλεφωνικές επικοινωνίες και ηλεκτρονικά μηνύματα έλαβαν χώρα ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Νοέμβριο 2016 ενώ χάκερ είχαν αποδυθεί σ’ αυτό που αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμπέραναν τον Ιανουάριο πως αποτελούσε τμήμα μιας εκστρατείας του Κρεμλίνου για να απαξιώσει τις εκλογές και να επηρεάσει το αποτέλεσμά τους υπέρ του Τραμπ και σε βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών και πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Οι συνομιλίες αυτές επικεντρώθηκαν στην αποκατάσταση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων, οι οποίες είχαν ενταθεί από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, στη συνεργασία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στη συγκράτηση της Κίνας, δήλωσαν οι πηγές.

Έξι από τις μη αποκαλυφθείσες μέχρι τώρα επαφές, που περιγράφηκαν στο Ρόιτερς, ήταν τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κισλιάκ και συμβούλους του Τραμπ, περιλαμβανομένου του Φλιν, του πρώτου συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, είπαν τρεις νυν και πρώην αξιωματούχοι.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Φλιν και τον Κισλιάκ επιταχύνθηκαν μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς συζητούσαν τη δημουργία ενός διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στον Τραμπ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που θα παρέκαμπτε την αμερικανική γραφειοκρατία των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας, την οποία αμφότερες οι πλευρές θεωρούσαν εχθρική όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων, είπαν τέσσερις νυν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Επιπλέον των έξι τηλεφωνημάτων στα οποία εμπλέκεται ο Κισλιάκ, οι επικοινωνίες που περιγράφηκαν στο Ρόιτερς αφορούν άλλες 12 τηλεφωνικές επικοινωνίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικά μηνύματα κειμένου που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα σε ρώσους αξιωματούχους ή πρόσωπα που θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και σε συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Μία από τις επαφές αυτές έγινε από τον Βίκτορ Μεντβέντσουκ, έναν ουκρανό ολιγάρχη και πολιτικό, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που έχει λεπτομερή γνώση της επικονωνίας αυτής και με άλλα δύο που γνωρίζουν το θέμα.

Δεν είναι σαφές με ποιον από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ βρισκόταν σε επαφή ο Μεντβέντσουκ, αλλά τα θέματα περιλάμβαναν την αμερικανορωσική συνεργασία, δήλωσαν οι πηγές. Ο Πούτιν είναι ο νονός της κόρης του Μεντβέντσουκ.

Σε email που έστειλε στο Ρόιτερς, ο Μεντβέντσουκ αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε επαφή με οποιονδήποτε στην εκστρατεία του Τραμπ

Τα πρόσωπα που περιέγραψαν τις επαφές στο Ρόιτερς είπαν πως δεν βρήκαν στοιχεία αδικοπραγίας ή συνέργειας ανάμεσα στην εκστρατεία και τη Ρωσία στις επικοινωνίες που έχουν εξετάσει μέχρι τώρα. Όμως η αποκάλυψη μπορεί να αυξήσει την πίεση που δέχονται ο Τραμπ και οι συνεργάτες του για να παράσχουν στο FBI και το Κογκρέσο έναν πλήρη κατάλογο των επαφών με ρώσους αξιωματούχους και άλλους που έχουν σχέσεις με το Κρεμλίνο στη διάρκεια των εκλογών του 2016 και αμέσως μετά απ’ αυτές.

Ο Λευκός Οικος δεν απάντησε σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο. Ο δικηγόρος του Φλιν αρνήθηκε να σχολιάσει. Στη Μόσχα, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τις επαφές και παρέπεμψε στο Ρόιτερς και την κυβέρνηση Τραμπ.

Σε χωριστή επικοινωνία, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε τις καθημερινές επαφές μας με τοπικούς συνομιλητές».

Ορίστηκε ειδικός ανακριτής που δεν μπορεί να τον διώξει ο Τραμπ

Αυτές οι επαφές, που δεν είχαν έως τώρα αποκαλυφθεί, αποτελούν μέρος του αρχείου που εξετάζεται τώρα από το FBI και ερευνητές του Κογκρέσου οι οποίοι διεξάγουν έρευνες για ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ενδεχόμενες επαφές ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως διόρισε τον πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ σε θέση ειδικού εισαγγελέα για να ερευνήσει τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στην αμερικανική προεδρική εκστατεία και την ενδεχόμενη συνέργεια ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία. Ο Μιούλερ θα αναλάβει τώρα την έρευνα του FBI που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο.

«Η απόφασή μου για τον διορισμό ειδικού ανακριτ) δεν αποτελεί απόδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα ή ότι δικαιολογείται κάποια δίωξη. Δεν έχω καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα», διευκρίνισε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της χώρας Ροντ Ρόζενστιν σε δήλωσή του. «Αποφάσισα ότι ο ειδικός ανακριτής είναι αναγκαίος ώστε να πεισθούν πλήρως οι Αμερικανοί πολίτες για το αποτέλεσμα» σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο διορισμός ειδικού ανακριτή που θα διερευνήσει εάν υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές το 2016 θα αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της προεκλογικής του ομάδας και της Μόσχας.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top