Διεθνή

Τούρκος στρατηγός αποκαλύπτει την άσχημη κατάσταση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, έστειλε προχθές, γραπτές απαντήσεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας που ερευνά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του, τις οποίες αποκάλυψε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ρεσάτ Πετέκ – που είναι επικεφαλής της επιτροπής – τα πιο σημαντικά σημεία των απαντήσεων είναι τα εξής:

Μια προειδοποίηση το απόγευμα της 15ης Ιουλίου από ένα ταγματάρχη των ελικοπτέρων στην βάση του Γκιουβερτσινλικ στην Άγκυρα, έκανε τους πραξικοπηματίες να μετακινήσουν τα σχέδια τους κατά 6 ώρες νωρίτερα από τις 3 τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου στις 9 τ βράδυ της 15ης Ιουλίου. Ο Ακάρ θεωρεί πως το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ χειρότερο αν είχαν αρχίσει την αρχική τους ώρα οι πραξικοπηματίες.
Υπήρχε επίσης μια πληροφορία από τον πιλότο σχετικά με την πιθανή απαγωγή του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν με μια επιδρομή τούρκων καταδρομέων στο αρχηγείο της ΜΙΤ.Δεδομένου ότι υπήρχαν πληροφορίες για πιθανές απαγωγές και δολοφονίες σημαινόντων προσώπων ο Ακάρ δήλωσε πως θεώρησαν πως θα ήταν «κάτι μεγαλύτερο» από απλά απαγωγές αλλά η πληροφορία δεν ανέφερε τίποτα για «πραξικόπημα».
Ο Ακάρ δήλωσε πως τα ανώτερα κλιμάκια ήταν ενήμερα για τις «δραστηριότητες» των Γκιουλενιστών που κατηγορήθηκαν για το πραξικόπημα μέσα σε κρατικά ιδρύματα για πολλά χρόνια.
Ο Ακάρ πρόσθεσε πως συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων που συνεχώς ερευνούσαν και εκκαθάριζαν τις τάξεις τους από άτομα που ήταν Γκιουλενιστές, κανένας δεν θεωρούσε πως θα το τραβούσαν τόσο μακριά φτάνοντας σε απόπειρα πραξικοπήματος. Η εφημερίδα σημειώνει πως οι εξελίξεις μετά την απόπειρα έσπασε ένας αριθμός από «ταμπού» σχετικά με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις:

Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ που είναι γνωστός για την πειθαρχία του είχε πολλές αστοχίες στην αλυσίδα της διοίκησης μιας και χιλιάδες μέλη του ακολουθούσαν τις προσταγές ορισμένων πολιτών εκτός στρατού λόγω των κοινών θρησκευτικών δεσμών αντί της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Φαίνεται πως στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που ακολουθούσαν κοσμικές κεμαλικές αρχές το έκαναν επί της ουσίας ως κάλυψη ώστε να μπορούν να δρουν για ένα παράνομο θρησκευτικό δίκτυο.
Η διανοητική δυνατότητα των ανώτερων κλιμακίων απέτυχε να εκτιμήσει την απειλεί και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα με γρήγορη και αποφασιστική δράση
Άσχετα από το αποτέλεσμα της έρευνας της επιτροπής, αναφέρει η εφημερίδα, αυτά τα συμπεράσματα απαιτούν την αναδιάρθρωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το επίπεδο της στρατολόγησης και εκπαίδευσης και από την αλυσίδα της διοίκησης στις αρχές της βαθμοδότησης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top