Διεθνή

Το μήνυμα της Κύπρου προς την Άγκυρα για το Κυπριακό

Μήνυμα προς την ‘Αγκυρα, όπου σήμερα θα έχει επαφές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν ‘Αιντε, έστειλε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας την να «προχωρήσει πέρα από τη ρητορική ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό και να το αποδείξει στην πράξη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό να παραμείνουν δεσμευμένες στη συνέχιση του διαλόγου, προασπιζόμενες και σεβόμενες τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και εγκαταλείποντας «οποιαδήποτε προσχήματα ή απαράδεκτες αξιώσεις ή προϋποθέσεις, που δεν εξυπηρετούν, σε καμιά περίπτωση, τα συμφέροντα είτε των Τουρκοκυπρίων είτε των Ελληνοκυπρίων».

Μετά την συνάντησή του στη Λευκωσία με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρόταση που κατέθεσε για άρση του παρόντος αδιεξόδου.

Επισήμανε ότι με τον Εσθονό πρωθυπουργό συμφώνησαν πως η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί εγγύηση ασφαλείας για μια μελλοντικά επανενωμένη νήσο.

Ο Γιούρι Ράτας, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Εσθονία, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, είπε ότι η χώρα του «στηρίζει την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία για επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top