Επιστήμες

Τρεις λόγοι για τους οποίους ιδρώνετε υπερβολικά

Η εφίδρωση αποτελεί ουσιαστικά έναν έμφυτο μηχανισμό ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος και μας προστατεύει από επικίνδυνες καταστάσεις (όπως η θερμοπληξία) όταν οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο περιβάλλον μας είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Κάποιες φορές, όμως, η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα μπορεί να οφείλεται είτε σε υπερδραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων ή και σε κάποια υποκείμενη πάθηση.

Δείτε παρακάτω τρις πιθανές αιτίες…

1. Αγχώδεις διαταραχές

Το κοινωνικό άγχος και οι κρίσεις πανικού –δύο αρκετά συχνές αγχώδεις διαταραχές– χαρακτηρίζονται από την έντονη εφίδρωση κάτω από συνθήκες πίεσης. Για τη διαχείριση αυτών των διαταραχών συνιστάται η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά.

2. Έμφραγμα

Η εφίδρωση που δεν οφείλεται σε σωματική άσκηση ή καταπόνηση και εκδηλώνεται σε συνδυασμό με συμπτώματα όπως η δυσφορία και/ή ο πόνος στο στήθος, στο χέρι, στον αυχένα και/ή στο σαγόνι μπορεί να αποτελεί ένδειξη επερχόμενου εμφράγματος.

3. Διαβήτης

Τα άτομα με διαβητική νευροπάθεια, όταν δηλαδή ο διαβήτης έχει προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα, εκδηλώνουν υπερβολική εφίδρωση τοπικά (κυρίως στο μέτωπο, στο κρανίο και στον λαιμό) αμέσως ή λίγο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Η ήπια εφίδρωση μετά το φαγητό θεωρείται φυσιολογική μετά από ένα πολύ καυτό ή πικάντικο γεύμα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top