Διεθνή

Όλοι οι υποψήφιοι του προέδρου (Μακρόν): 1 στους 2 εντελώς νέος στην πολιτική

Όλοι οι υποψήφιοι του προέδρου… Εμανουέλ Μακρόν, του νεοεκλεγέντα αρχηγού της Γαλλίας ανακοινώθηκαν σήμερα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και είναι 428 συνολικά.

Από αυτούς, το 52% προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών –τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει o νέος πρόεδρος–, δηλαδή είναι εντελώς νέοι στην πολιτική. Ενώ το 50% είναι γυναίκες.

Εκ των 428 προσώπων που περιλαμβάνονται στην λίστα των υποψηφίων του κόμματος République en marche, και επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι από συνολικά «19.000 φακέλους» οι οποίοι υποβλήθηκαν, το «52% των γυναικών υποψηφίων και των ανδρών υποψηφίων προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και δεν άσκησε ποτέ κάποιο αιρετό αξίωμα ούτε ασκεί σήμερα καθήκοντα σε κάποια πολιτική θέση» εξήγησε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ρισάρ Φεράντ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πραγματική ισοτιμία» με 214 γυναίκες υποψήφιες και 214 άνδρες υποψήφιους.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας δεν θα ορίσει κάποιον υποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Ο Βαλς, οι πολιτικές θέσεις του οποίου χαρακτηρίζονται παρόμοιες με εκείνες του Μακρόν και που αντιπροσωπεύει τους μετριοπαθείς της δεξιάς πτέρυγας ενός βαθιά διχασμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να αναλάβει κάποιο ρόλο στην προεδρική πλειοψηφία του Μακρόν.

Εντούτοις, το επιτελείο του νέου προέδρου της χώρας επισήμανε ότι ο Βαλς δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να οριστεί υποψήφιος του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Δεν θα ορίσουμε τον Μανουέλ Βαλς (ως υποψήφιο)» τόνισε ο Ρισάρ Φεράντ, στη συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας, ωστόσο:

«Δεν θα ορίσουμε υποψήφιο εναντίον του Μανουέλ Βαλς».

Σύμφωνα με τον Φεράντ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις αναφορικά με τους υποψηφίους που απομένουν για να συμπληρωθούν οι 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας.

Ο γενικός γραμματέας του République en marche τόνισε ότι το κόμμα είναι αποφασισμένο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια πλειοψηφία με στόχο την αλλαγή και επομένως να συγκεντρώσουμε την απόλυτη πλειοψηφία για το La Republique en Marche στην Εθνοσυνέλευση».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top