Πολιτική

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΝΔΟΡΑ: Ο Τσίπρας τώρα συμφωνεί με τον Σόιμπλε για το χρέος αλλά…

Την… τακτική υποχώρηση φαίνεται να εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του χρέους.

Τρεις βδομάδες που θα κρίνουν αν η Ελληνική κυβέρνηση θα πάρει τώρα μια κάποια ρητή δέσμευση για συγκεκριμένη ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους μετά το 2018 και το τέλος του προγράμματος. Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν τον… Κόνδορα της ακεραιότητας του χρέους, Β. Σόιμπλε να βρίσκεται πλέον κοντά στο ΔΝΤ και να κερδίζει μια λύση που θα εξασφαλίζει την ουσιαστική επικράτηση της σκληρής γραμμής του – τουλάχιστον μέχρι τις Γερμανικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στο περιθώριο της συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, να συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ παράλληλα θα έχει και την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Ντοναλντ Τράμπ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαντλήσει εκεί όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για το χρέος καθώς οι τρεις βδομάδες που απομένουν είναι λίγες και οι λύσεις που προτείνονται αυτή τη στιγμή για το Ελληνικό χρέος είναι μάλλον κακές.

Αβέβαιο πάντως παραμένει το τοπίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να υποχωρήσει στο ζήτημα του χρέους ή θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι δε θα υλοποιήσει τα νέα μέτρα μέχρι το 2022, αν δεν υπάρξει ρητή και πολύ συγκεκριμένη δέσμευση των πιστωτών ότι θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος.

Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που απέρριψε στο Eurogroup της 22ας Μαϊου ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας επιτέθηκε στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους που θέλουν και «την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Το απόγευμα πάντως μιλώντας ενώπιον των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Από τη δική μας μεριά κάναμε μια μεγάλη υποχώρηση. Δεχτήκαμε να νομοθετήσουμε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019-2020 ώστε να καλυφθεί η μια από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα».

Και συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας: «Και ξέρετε βεβαίως ποια είναι η δεύτερη προϋπόθεση. Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη συνθήκη. Διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου. Και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι a’ la carte. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

Το σενάριο που προκρίνουν Βερολίνο και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα και το οποίο φέρεται να απέρριψε η ελληνική πλευρά το βράδυ της Δευτέρας προβλέπει τα εξής: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δέχεται τη μερική εξειδίκευση πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -όπως την παράταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια- με τη γνωστή στο μεταξύ επισήμανση ότι αυτά θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον κριθεί όντως αναγκαίο. Σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ικανοποιώντας έτσι το πάγιο αίτημα του Βερολίνου.

Το ΔΝΤ δέχεται μεν να συμμετάσχει, αλλά με τεχνική και όχι οικονομική υποστήριξη. Βάσει της προωθούμενης συμφωνίας (stand-by-arrangement) θα εκταμιεύσει χρήματα μόνον όταν θα έχει αποσαφηνιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top