top

Spiegel: ‘Ερχεται η 23η μείωση σύνταξεων

Στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεση των βουλευτών του στα νέα επώδυνα μέτρα αναφέρεται το περιοδικό Spiegel.

Προκειμένου να περάσει το νέο πακέτο μέτρων «(…) ο Τσίπρας πρέπει να πείσει την αριστερή πτέρυγα το κόμματός του αλλά και δευτεροκλασάτους βουλευτές των ΑΝΕΛ. Πρόκειται όμως για μια τέχνη, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός διακρίνεται εδώ και χρόνια. ‘Tout va bien’, ‘όλα πάνε καλά’, είπε υπουργός της κυβέρνησης προς το Spiegel μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. ‘Όλοι θα ψηφίσουν υπέρ των μέτρων, μην ανησυχείτε’, συμπλήρωσε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν ορισμένοι επαναστάτες βουλευτές τα νέα μέτρα και να βυθίσουν έτσι τη χώρα στο χάος. ΄Είναι η τελευταία θυσία΄, πρόσθεσε ο ίδιος υπουργός. Κεκλεισμένων των θυρών ο Τσίπρας φέρεται να εκφράστηκε παρόμοια».

Συνοψίζοντας τα μέτρα της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, το γερμανικό περιοδικό επικεντρώνει το ενδιαφέρον του κυρίως «στην εικοστή τρίτη συνολικά μείωση των συντάξεων τα τελευταία οκτώ χρόνια».

«Οι συνταξιούχοι βιώνουν ήδη την πολλοστή περικοπή των απολαβών τους. Περίπου 1,1 εκατομμύριο εξ΄ αυτών χάνουν κατά μέσο όρο το 9% της σύνταξής τους. (…) Παράλληλα μειώνονται και τα επιδόματα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές. Τα ελληνικά συνδικάτα έχουν προκηρύξει ήδη γενική απεργία για τις 17 Μαΐου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μέτρα, ελάφρυνση χρέους και στο βάθος εκλογές»

Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, «μετά από ένα πολύμηνο και πολυδάπανο πόκερ για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Κανονικά θα έπρεπε να ξεσπάσουν πανευρωπαϊκοί πανηγυρισμοί. Διότι εντέλει η ήπειρος αποσόβησε άλλον έναν ελληνικό εφιάλτη. Η δε Γερμανία μπορεί να προχωρήσει στον προεκλογικό αγώνα χωρίς το αντιδημοφιλές θέμα».

«Η Ελλάδα απέσπασε μια μέχρι στιγμής ασαφή δέσμευση: οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν όντως. Ανοιχτό παραμένει η μορφή και έκτασή τους. Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα ονομαστικό κούρεμα ή άλλα βήματα σε βάρος των γερμανών φορολογούμενων». Ασαφές παραμένει επίσης για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως σημειώνει το περιοδικό, στα θετικά της συμφωνίας σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση είναι η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, με την οποία η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα δάνειά της αλλά και η προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ σε περίπτωση που συμφωνηθεί προηγουμένως όντως η ελάφρυνση του χρέους. Όσον αφορά τα αντίμετρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση αυτά «θα έρθουν μόνον εάν η χώρα υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018» και αυτό, όπως σχολιάζει το Spiegel, δεν είναι αυτονόητο. «Εντούτοις ο Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι οι περικοπές θα υλοποιηθούν μόνον, εάν συμφωνηθεί προηγουμένως μια εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους».

Πάντως, το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα παραμένει ίδιο, συμπεραίνει το περιοδικό: «Να αποφασιστούν τώρα τα επώδυνα μέτρα, να αποσπάσει την ελάφρυνση του χρέους, να επέλθει αναπτυξιακή στροφή και στη συνέχεια, σε μια ευνοϊκή πολιτική συγκυρία το 2019, να προκηρύξει εκλογές».

Πηγή: Deutsche Welle


Comments


Δημοφιλέστερα


To Top