Πολιτική

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Ο ανεμόμυλος του χρέους, «ζεσταίνεται» καλοκαίρι αλά 2015

Σε νευρική κρίση δείχνει ότι βρίσκεται το Μαξίμου λόγω της άκαμπτης στάσης των δανειστών για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

Ενδεικτικό μάλιστα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση είναι ότι για πρώτη φορά στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης  ζήτησε να γίνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το θέμα, αφού προηγηθεί τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Μέρκελ- Σόιμπλε!

Τα περιθώρια στενεύουν δραματικά για την ελληνική πλευρά, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα. Τα δε μηνύματα από διάφορα κέντρα των δανειστών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι τόσο αισιόδοξα, όσο θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου με τις ημερομηνίες να τρέχουν.

Αντιπολίτευση: Προσπάθεια διάχυσης ευθυνών

Στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συνιστά μια νέα προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να τους οδηγήσει σε σύσκεψη αρχηγών για να αποπροσανατολίσει και να επιχειρήσει διάχυση ευθυνών ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου.

Κυβερνητικές πηγές: Εθνικού χαρακτήρα η μάχη για το χρέος

 Απαντώντας στα σενάρια για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σχετικά με το θέμα της διαπραγμάτευσης  κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν: «Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση (σ.σ. του χρέους) είναι εθνικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών». Ακόμη και η συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία, όπως αρχικά ήλπιζαν οι περισσότερες πλευρές, με προεξάρχουσα την Αθήνα.  «Λύση να είναι και οπότε είναι να έλθει» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα.

«Προσδοκούμε ανάληψη πρωτοβουλίας μέσα στον Ιούνιο, πριν δηλαδή αναλάβει η Εσθονία την προεδρία την πρώτη Ιουλίου για οριστική διευθέτηση της κρίσης μέσα από καθαρή λύση απομείωσης του χρέους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με Εσθονό ομόλογό του Γιούρι Ράτας. Η κυβέρνηση εργάζεται για τη συμφωνία και είναι ενδεικτικό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει την Τετάρτη στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να συζητήσει για τον τρόπο ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Όμως η Αθήνα μοιάζει να πιστεύει ότι πολλά θα κριθούν από τις πολιτικές συζητήσεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο μεταξύ. Συζητήσεις που μπορεί να φτάσουν έως τη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης αναδεικνύεται σε κομβικό για την κυβέρνηση. Όχι κυρίως για αυτή καθαυτή τη σημασία που θα έχει για το τραπεζικό σύστημα, όσο για τον πολιτικό και ευρύτερο συμβολικό σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα και χαμηλώνοντας τον πήχη για τους στόχους της Αθήνας.

Νέο tweet από Παπαδημούλη

Μετά την απόρριψη της πρότασης από την αντιπολίτευση αλλά και την κυβερνητική διαρροή ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σκέψεις για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε μέσω Twitter: «Η σπουδή της ΝΔ να απορρίψει την πρότασή μου για ευρύτερη συνεννόηση για το χρέος, δείχνει αμηχανία και εμμονή στη μηδενιστική αντιπολίτευση». Να σημειωθεί πώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απέρριπτε κατηγορηματικά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top