Διεθνή

«Αστακός» η Γαλλία για τις βουλευτικές εκλογές στις 18 Ιουνίου

Πενήντα χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν και πάλι την Κυριακή και στις 18 Ιουνίου κατά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας με φόντο την απειλή της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ «αποφάσισε να επαναφέρει τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Οι 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα συμμετάσχουν μαζί με στρατιωτικούς στην επιχείρηση Sentinelle (Φρουρά) για να διασφαλίσουν την ασφάλεια περίπου 67.000 εκλογικών τμημάτων.

«Σε κάθε διαμέρισμα, με επικεφαλής τον νομάρχη, έχει πραγματοποιηθεί μια σημαντική δουλειά ανάλυσης και συντονισμού (…) με τους υπευθύνους της αστυνομίας και της χωροφυλακής για να αποσαφηνισθούν σε τοπικό επίπεδο οι τρόποι ανάληψης δράσης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως είχε γίνει και στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, θα εξασφαλισθεί «διαρκής επαφή» με τους προέδρους των εκλογικών τμημάτων, καθώς και «τακτική και εμφανής παρουσία» των δυνάμεων ασφαλείας και «διαρκής δυνατότητα επέμβασης».

Μέσα και γύρω από το εκλογικό τμήμα, μόνον ο πρόεδρος του εκλογικού τμήματος έχει την αστυνομική εξουσία και «καμιά ένοπλη δύναμη δεν μπορεί να είναι παρούσα χωρίς την έγκρισή του», διευκρινίζεται εξάλλου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, τέσσερις ημέρες έπειτα από μια επίθεση με σφυρί εναντίον ενός αστυνομικού, ο οποίος τραυματίσθηκε ελαφρά, κοντά στη Νοτρ Νταμ του Παρισιού. Την επίθεση πραγματοποίησε ένας άνδρας που δήλωσε πως ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος.

Από τον Ιανουάριο 2015 η Γαλλία αντιμετωπίζει ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 239 ανθρώπους.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν υπό το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε το βράδυ των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και το Σεν Ντενί.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top