Διεθνή

Διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στον Κόλπο

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Κουβέιτ με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στον Κόλπο μεταξύ του Κατάρ από τη μία πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της από την άλλη. Στην κατεύθυνση αυτή, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρώτος με τον εμίρη του Κατάρ και ο δεύτερος με τον εμίρη του Κατάρ, τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον βασιλιά Σάλμαν της Σαουδικής Αραβίας.

Στην προσπάθεια συμμετέχει και ο εμίρης του Κουβέιτ που επιχείρησε να μεσολαβήσει μεταβαίνοντας στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Για το Ριάντ η μπάλα είναι πλέον στην πλευρά της Ντόχα, η οποία «πρέπει να αλλάξει πολιτική» και να υιοθετήσει τις περιφερειακές απόψεις σε ευαίσθητα θέματα, όπως οι ακραίοι ισλαμιστές και οι σχέσεις της με το σιιτικό Ιράν. «Ελπίζουμε ότι οι αδελφοί μας στο Κατάρ θα λάβουν τώρα σωστά μέτρα για να τερματιστεί η κρίση» υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα Εμιράτα εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη πίεση στο Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς το «υποστηρικτή του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή». Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άνουαρ Γκάργας έθεσε σειρά προϋποθέσεων, κυρίως την αναστολή των «εξτρεμιστικών» προγραμμάτων του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ al Jazeera και μέτρα κατά των εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν καταφύγει στη Ντόχα. Χωρίς να κάνει λόγο για «αλλαγή καθεστώτος» στο Κατάρ, ο Γκάργας απαίτησε «αλλαγή πολιτικής», καθώς και έναν «οδικό χάρτη» με «ξεκάθαρους μηχανισμούς».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κόλπου εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης «επιρροής» του προηγούμενου εμίρη του Κατάρ Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι στον γιο του σεΐχη Τάμιμ, υπέρ του οποίου αποσύρθηκε από την εξουσία. Ο σεΐχης Χάμαντ κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία του μικρού εμιράτου στην περιοχή προωθώντας τον ρόλο του μεσολαβητή σε πολλές κρίσεις και παρουσιάζοντάς το ως αντίβαρο στις εξεγέρσεις που συγκλόνισαν τον αραβικό κόσμο μετά το 2011.

Αφού υποστήριξε το Κατάρ, ο Τραμπ προσέφερε τη βοήθειά του για την αποκλιμάκωση της κρίσης εξαιτίας της οποίας η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, η Μαυριτανία και οι Μαλδίβες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Ντόχα και έλαβαν οικονομικά μέτρα εναντίον της. Στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον σεΐχη Τάμιμ, ο Αμερικανός πρόεδρος «πρότεινε στις διάφορες πλευρές να διευθετήσουν τις διαφορές τους, ακόμη και με μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, αν είναι απαραίτητο».

Ο Μακρόν από την πλευρά του «κάλεσε όλες τις πλευρές» να συνεχίσουν «τον διάλογο».

Το Κατάρ απορρίπτει όλες τις κατηγορίες εναντίον του, τονίζοντας ότι η κρίση ξέσπασε μετά «την κυβερνοεπίθεση» που υπέστη η ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων της χώρας QNA, εξαιτίας της οποίας αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας «ψευδείς» δηλώσεις αναφορικά με το Ιράν και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Χθες το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών του Κατάρ δημοσίευσε μια προκαταρκτική έκθεση της έρευνας που διεξάγεται για την κυβερνοεπίθεση, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, ξεκίνησε τον Απρίλιο με διάφορες «καινοτόμες τεχνικές μεθόδους» και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου με τη δημοσίευση «κατασκευασμένων πληροφοριών». Δεν έχει προς το παρόν κατονομάσει τους δράστες. Το Κατάρ έχει ζητήσει τη βοήθεια του FBI στην έρευνα, ενώ όπως αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση την έρευνα συνδράμουν και Βρετανοί ειδικοί. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, για την επίθεση φέρονται να ευθύνονται Ρώσοι κυβερνοπειρατές.

Εντωμεταξύ, μετά τη διακοπή των διπλωματικών και ταξιδιωτικών δεσμών των Εμιράτων με το Κατάρ, σήμερα η ταχυδρομική υπηρεσία της χώρας, η Emirates Post Group, ανέστειλε όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες προς τη Ντόχα. «Η Emirates Post Group ανέστειλε τις ταχυδρομικές υπηρεσίες προς το Κατάρ από όλα τα ταχυδρομικά γραφεία της στα ΗΑΕ από την 6η Ιουνίου, μέχρι νεωτέρας» σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAM, το οποίο πρόσθεσε ότι τα αντικείμενα που παρέμεναν τράνζιτ θα επιστραφούν.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top