Διεθνή

Δύσκολη νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τη Μέι δίνει τo exit poll

Οι γενικές εκλογές διεξήχθησαν σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία στη σκιά των τελευταίων πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων αλλά και των κλυδωνισμών που έχει επιφέρει η επικράτηση του Brexit δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2016.

Σύμφωνα με το exit poll που μετέδωσαν τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα οι Συντηρητικοί το κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προηγείται με 314 έδρες απέναντι στους Εργατικούς τους Τζέρεμι Κόρμπιν που φαίνεται πως θα έχουν κοντά στις 266

Δύσκολη αναμένεται να είναι η κατάσταση για την Μέι καθώς δεν κατάφερε να πλησιάσει τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων αλλά και τον μαγικό αριθμό των 326 εδρών. Μεγάλο στοίχημα ο σχηματισμός κυβέρνησης, ενώ 17 έδρες έχασαν οι Συντηρητικοί με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος. Η αυτοδυναμία του Συντηρητικού Κόμματος είναι πιθανή, αλλά όχι βέβαιη, σχολιάζει με το BBC.

Οι Τόρις λοιπόν φαίνεται πως εξασφαλίζουν 314 έδρες, έναντι 330 εδρών που κατείχαν στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν εξασφαλίζει 266 έδρες , ενισχύοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 32 έδρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ipsos/MORI.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll , αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζε Μάι και το Συντηρητικό Κόμμα».

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξασφαλίζει 14 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα το exit poll. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Νίκολα Στέρτζον εξασφαλίζει 54 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του exit poll.

Η αυτοδυναμία κρίνεται από την κατανομή των ψήφων καθώς οι Βρετανοί πολίτες δεν ψηφίζουν το κόμμα της επιλογής τους αλλά τον υποψήφιο της επιλογής

Η Μέι ανακοίνωσε τις πρώιμες εκλογές αιφνιδιαστικά πριν από επτά εβδομάδες, στοχεύοντας στην αύξηση της πλειοψηφίας των βουλευτικών της εδρών σε πάνω από 17 έδρες που είναι σήμερα, πριν την έναρξη των συνομιλιών για την έξοδο από την ΕΕ.

Η προεκλογική της εκστρατεία όμως είχε αναπάντεχες ανατροπές – μια απότομη κάθοδο του άνετου προβαδίσματός της σε δημοσκοπήσεις έναντι του Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), και τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο που κόστισαν τη ζωή σε 30 άτομα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top