Διεθνή

Εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα επιδιώκει το Βερολίνο

Ταξίδι στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει την προσεχή Δευτέρα (05/06) ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,σε μια προσπάθεια να «εξομαλύνει» τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, οι οποίες διαταράχθηκαν έπειτα από μια σειρά διενέξεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε δημοσιογράφους στην Αγία πετρούπολη.

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τους στρατιώτες του από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στην Ιορδανία ή σε κάποια άλλη χώρα στην περιοχή, διότι η τουρκική κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν αυτή τη βάση.

Επιπλέον, ένταση επικράτησε στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τη σύλληψη στην Τουρκία Γερμανού δημοσιογράφου κι από τις αποφάσεις απαγόρευσης νωρίτερα φέτος των προεκλογικών συγκεντρώσεων με τη συμμετοχή Τούρκων υπουργών στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εξετάζουμε τις δυνατότητες που έχουμε προκειμένου να γίνουν τα πρώτα βήματα προς την εξομάλυνση», τόνισε σχετικά ο Γκάμπριελ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top