Πολιτική

Κοτζιάς: Ελλάδα και Μαυροβούνιο, δύο φάροι σταθερότητας στα Βαλκάνια

Ως ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Μαυροβουνίου, Νίκος Κοτζιάς και Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς, τη δίωρη συνάντησή τους, η οποία θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις στενές φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και θα επεκτείνει τη διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς, με έμφαση στον οικονομικό.

«Το Μαυροβούνιο όπως και η Ελλάδα είναι δυο φάροι σταθερότητας στα Βαλκάνια. Είμαστε δύο χώρες που φροντίζουμε και συμβάλλουμε στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, και από αυτή την άποψη η φίλη χώρα του Μαυροβουνίου είναι μια χώρα που συμβάλλει στη διάδοση της πολιτικής κουλτούρας τής συναίνεσης και των συμβιβασμών στην περιοχή μας. Και το έχει αποδείξει αυτό λύνοντας, ή έχοντας κάνει όλα τα απαραίτητα από την πλευρά της για να λυθούν, κάθε είδους προβλήματα που κουβαλάμε όλοι μας από το παρελθόν στη περιοχή», τόνισε ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ευχαριστώντας τον Μαυροβούνιο ομόλογό του για τη φιλία της χώρας του και την αλληλεγγύη που εξέφρασε για τα θύματα του σεισμού στη Λέσβο. Τον συνεχάρη δε για την επιτυχία της χώρας του στη διεθνή πολιτική σκηνή και την πρόσφατη ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τονίζοντας ότι «από όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι η χώρα, με τις πιο προωθημένες θέσεις στη διαπραγμάτευση και πλησιέστερα από κάθε άλλη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όπως είπε ο ίδιος, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, να δώσει τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη της, αλλά και να αναπτύξει τη διμερή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς, τόσο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών όσο και συνολικότερα των δύο κρατών. Ήδη η διμερής συνεργασία αναπτύσσεται σε επίπεδο στρατιωτικών σχολών, πανεπιστημίων, ερευνητικών και πολιτιστικών κέντρων.

«Είμαστε και οι δύο εχθροί του εθνικισμού που γέμισε νέες συγκρούσεις στην περιοχή μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε δίκτυα. Θέλουμε να αξιοποιηθεί ο ΤΑP για να εξελιχθεί ο αγωγός Ιόνιου Αδριατικής. Θέλουμε να στηρίξουμε τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Ιονίας Οδού και των διακλαδώσεών της. Να συνεργαστούμε σε μορφωτικά και πολιτιστικά ζητήματα και να καταπολεμήσουμε ασφαλώς και το οργανωμένο έγκλημα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Με χαρά, όπως ανέφερε στη συνέχεια, δέχτηκε από τον ομόλογό του τις προσκλήσεις για επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτούν το Μαυροβούνιο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για εντατικοποίηση των συναντήσεων, καθώς όπως είπε είναι κέρδος και για τις δύο χώρες και για την περιοχή μας. Παράλληλα κάλεσε τον κ. Νταρμάνοβιτς σε όλες τις διασκέψεις που διοργανώνει η Ελλάδα, στα τέλη Οκτωβρίου για τον Πολιτιστικό και Διαθρησκειακό Διαλογο, στην επόμενη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Ιούνιο του 2018, αλλά και στην τετραμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας, με στόχο να στηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top