Πολιτική

Κοτζιάς: Να επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Με απαντητική επιστολή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΠΓΔΜ, ο Νίκος Κοτζιάς τονίζει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στη γειτονική χώρα είναι απαραίτητα στοιχεία για ολόκληρη την περιοχή. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στην πλήρη και έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ασφάλεια και την σταθερότητα εντός της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας, λέγοντας ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά για «να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων», προκειμένου να «επιτευχθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο επί μακρόν εκκρεμές ζήτημα».

Στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Φωκά, ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος ειδικότερα στο σεβασμό και την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για αυτά όπως και για τα μειονοτικά δικαιώματα. «Η διασφάλιση της προστασίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, στην ΠΓΔΜ, πέραν του ότι αποτελεί συμβατική δέσμευση της χώρας αυτής ως κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρακολουθείται και στο πλαίσιο της πορείας της προς την ΕΕ», σημειώνει.

Ενόψει μάλιστα των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση της συγκρότησης νέας κυβέρνησης και τη σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης, ο κ. Κοτζιάς εκφράζει τη βούληση της ελληνικής διπλωματίας «να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων όχι μόνο για να επιτευχθεί μία, αμοιβαίως αποδεκτή, λύση στο επί μακρόν εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας, αλλά και για να επικρατήσουν τελικώς στην ΠΓΔΜ μια κουλτούρα συμβιβασμού μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, οι αρχές του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η συνεργασία της χώρας μας με όλες τις χώρες της περιοχής, τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες και τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας δεν μπορεί παρά να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την αλληλοκατανόηση και τις θεμελιώδεις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας. Υπό το πρίσμα αυτό, αξιολογείται κάθε φορά η διμερής συνεργασία και αποφασίζονται τα περαιτέρω βήματα για τη συνέχισή της. Υπ΄ αυτό το πρίσμα κρίνεται και θα κριθεί και η συνεργασία μας με την ΠΓΔΜ».

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Κροάτη ομολογό του είχε υπογραμμίσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σήμερα για τη βόρειο γείτονά μας η ενότητα, η ακεραιότητα και η σταθερότητά της. Και το γεγονός ότι όλοι οι γείτονές της -και τα κράτη που ενδιαφέρονται και σχετίζονται μαζί της- πρέπει να συμβάλουν για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια τη χώρα. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας και η γνώμη μας είναι -σε αυτό δεν συμφωνούν όλοι- ότι η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία αυτής της χώρας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top