Οικονομία

«Μια αποχώρηση από την ευρωζώνη δε θα λύσει τα προβλήματα της Ιταλίας»

Η αποχώρηση από την ευρωζώνη δεν θα βοηθήσει την Ιταλία να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να μειώσει το χρέος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο έθεσε στο στόχαστρο του τα ευρωσκεπτικιστικά πολιτικά κόμματα, που αποδίδουν τη χρόνια βραδεία ανάπτυξη της Ιταλίας στους περιορισμούς των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης και προτείνουν την αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

«Είναι μια ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας μπορούν να επιλυθούν πιο εύκολα εκτός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», ανέφερε ο Βίσκο σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζα της Ιταλίας σύμφωνα με το reuters.

Η δεξιά Λέγκα του Βορρά θέλει να βγάλει την Ιταλία από την ευρωζώνη και το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις είναι το πλέον δημοφιλές κόμμα, θέλει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. Οι εκλογές αναμένονται εντός ενός έτους και μπορεί να διεξαχθούν ακόμα και το φθινόπωρο.

Ο Βίσκο δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους, το οποίο αποτελεί «σοβαρή αιτία ευπάθειας που επηρεάζει την οικονομία της χώρας». Το ιταλικό χρέος, περίπου στο 132% του ΑΕΠ, είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη έπειτα απ’ αυτό της Ελλάδας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top