Οικονομία

Μοσκοβισί: Μία σπουδαία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα

«Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων καταφέραμε να έρθουμε σε συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Είναι μία μεγάλη επιτυχία, διότι όλοι κινήθηκαν με υπευθυνότητα. Τα προαπαιτούμενα έγιναν όλα σεβαστά από την Ελλάδα, η χώρα έκανε μία προσπάθεια άνευ προηγουμένου. Πολλά από τα προαπαιτούμενα δεν ήταν αμελητέα, το δημοσιονομικό, η ενέργεια και άλλοι τομείς. Η συμφωνία είναι σπουδαία», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδέχεται θετικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Είναι πραγματικά καλά νέα που προκαλούν ελπίδα για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και ελπίδα για την ευρωζώνη», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Κλάους Ρένγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM τονίζοντας πως «οι δεσμεύσεις της Ελλάδας έρχονται μετά τις εξελίξεις τα τελευταία έτη και θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες με πλεόνασμα το 2016. Η πρώτη εκταμίευση θα γίνει στις αρχές Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,9 για τη διευθέτηση του χρέους.

Στη συνέχεια θα υπάρχουν νέες εκταμιεύσεις, μέχρι το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ. Πάνω από το 50% του ελληνικού δημοσίου χρέους θα έχει μια σταθερή τροχιά. Η Ελλάδα επωφελείται και μπορεί να επωφεληθεί από τα δικά μας δάνεια».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top