Διεθνή

Οι «κλεμμένες» παιδικές ηλικίες εκατομμυρίων παιδιών στον κόσμο μας

Για εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, η παιδική ηλικία τελείωσε πολύ νωρίς. Το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως στερείται της παιδικής του ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Save the Children με τίτλο «Κλεμμένες παιδικές ηλικίες».

Η έρευνα περιλαμβάνει έναν παγκόσμιο δείκτη που ταξινομεί τις περιοχές που η παιδική ηλικία βρίσκεται λιγότερο ή περισσότερο σε κίνδυνο. Η έρευνα δημοσιεύεται σήμερα και αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 700 εκατομμύρια παιδιά – και ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον- έχασαν πολύ νωρίς την υπόσχεση για μια ολοκληρωμένη παιδική ηλικία.

Οι λόγοι που χάνουν τα παιδιά την παιδική τους ηλικία ποικίλλουν, σύμφωνα με την οργάνωση. Είτε αφορούν ακραία βία και συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται οι οικογένειες από τα σπίτια τους, είτε είναι αποτέλεσμα πρόωρου γάμου και εγκυμοσύνης, παιδικής εργασίας, κακής υγείας και αδυναμίας να πάνε σχολείο.

Οι χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής αποτελούν, σύμφωνα με τον δείκτη, τις πιο επισφαλείς χώρες για την παιδική ηλικία. Ο Νίγηρας κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση και ακολουθούν η Αγκόλα, το Μάλι, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Σομαλία. Αντίθετα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Νορβηγία, η Σλοβενία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Ελβετία είναι χώρες που η παιδική ηλικία απειλείται λιγότερο και βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.

«Παιδιά που μεγαλώνουν σε πολέμους, που αποτελούν στόχο βίαιων ομάδων, υποφέρουν και πεθαίνουν από ασθένειες, και αντιμετωπίζουν σκληρές διακρίσεις, είναι παιδιά που στερούνται όλων εκείνων των ιδιοτήτων που τα κάνουν παιδιά. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το 2017, εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα να είναι ασφαλή, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, να μεγαλώνουν και να παίζουν. Πρέπει, και μπορούμε, να γίνουμε καλύτεροι», δήλωσε ο Αντρέας Ρινγκ, επικεφαλής της Save the Children στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι: «Αν και οι περισσότερες χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις βρίσκονται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας και προόδου. Στην πραγματικότητα, από το 1990, έχει παρατηρηθεί μείωση της παιδικής θνησιμότητας σε ηλικίες κάτω των πέντε ετών ως και 50%. Αυτό αποδεικνύει ότι, εάν επενδύουμε στην υγεία των παιδιών και στην ευημερία τους, η αλλαγή είναι εφικτή».

Για πρώτη φορά, η Save the Children εξέτασε τον αντίκτυπο της παιδικής ανθρωποκτονίας και διαπίστωσε ότι κάθε μέρα, πάνω από 200 αγόρια και κορίτσια σε όλο τον κόσμο δολοφονούνται. Χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως για παράδειγμα η Ονδούρα, η Βενεζουέλα και το Ελ Σαλβαδόρ, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονίας παιδιών παγκοσμίως ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων επιπέδων βίας.

Ο δεκατριάχρονος Juan, από το Ελ Σαλβαδόρ έχασε τον ξάδερφό του εξαιτίας συμμοριών, πριν από έναν χρόνο: «Τον είχα σαν αδερφό μου (…). Δεν έχω βιώσει ποτέ μεγαλύτερο πόνο. Μερικές φορές έβλεπα στις ειδήσεις ότι κάποιος είχε σκοτωθεί. Αυτό είναι αναμενόμενο στις μέρες μας. Συγχωρέστε με που το λέω αυτό, αλλά είναι η σκληρή πραγματικότητα. Κάθε μέρα υπάρχουν νεκροί. Νέοι άνθρωποι εξαφανίζονται, ή δολοφονούνται».

Η έκθεση διαπιστώνει ακόμα πως:

Κάθε μέρα, περισσότερα από 16.000 παιδιά πεθαίνουν πριν ακόμα φτάσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους, η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών από αιτίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών (156 εκατομμύρια) έχουν περιορισμένη σωματική και ψυχική ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού.
Ένα στα έξι παιδιά σχολικής ηλικίας παγκοσμίως βρίσκεται εκτός σχολικού περιβάλλοντος.
Σχεδόν ένα σε κάθε 80 παιδιά έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του εξαιτίας των συγκρούσεων.
168 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως εμπλέκονται στην παιδική εργασία – 85 εκατομμύρια απασχολούνται σε επικίνδυνη εργασία – που είναι περισσότερο από όλα τα παιδιά που ζουν στην Ευρώπη (138 εκατομμύρια).
Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών παντρεύεται κάθε επτά δευτερόλεπτα.
Κάθε δύο δευτερόλεπτα, ένα ανήλικο κορίτσι γεννάει.

«Το 2015, ο κόσμος έδωσε την υπόσχεση ότι μέχρι το 2030, όλα τα παιδιά θα είναι στο σχολείο, προστατευμένα και υγιή, ανεξάρτητα από το ποια είναι και πού ζουν. Αν και αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος, είναι εφικτός, εάν οι κυβερνήσεις επενδύσουν σε όλα τα παιδιά, ώστε να εξασφαλίσουν ότι έχουν την παιδική ηλικία που αξίζουν», είπε ο Αντρέας Ρινγκ, επικεφαλής της Save the Children στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την καμπάνια της Save the Children, με τίτλο «Every Last Child», η μη κυβερνητική οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι κανένα παιδί δεν πεθαίνει από αιτίες που μπορούν να προληφθούν ή θεραπευθούν. Ότι κανένα παιδί δεν υφίσταται ακραία βία, ότι δεν στερείται το μέλλον του εξαιτίας υποσιτισμού, πρόωρου ή καταναγκαστικού γάμου, πρόωρης εγκυμοσύνης ή καταναγκαστικής εργασίας, και ότι όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση. Η Save the Children πραγματοποιεί προγράμματα που φροντίζουν τα πιο περιθωριοποιημένα παιδιά, όπου και αν βρίσκονται, παρέχοντας τους πρόσβαση στην υγεία, στέγαση, εκπαίδευση και προστασία από τους κινδύνους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top