Διεθνή

Πέθανε ο καθηγητής Καμπρόλ, πρωτοπόρος στη μεταμόσχευση καρδιάς

Ο Γάλλος καθηγητής Κριστιάν Καμπρόλ, ένας από τους πρωτοπόρους στη μεταμόσχευση καρδιάς, πέθανε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 91 ετών από επιπλοκές μιας μακράς νόσου, ανακοίνωσε στο AFP παλιός του συνεργάτης.

Ο καθηγητής Καμπρόλ πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 1968, τέσσερις μήνες μετά αυτήν, την ιστορική, του καθηγητή Κρίστιαν Μπάρναρντ στο Κέιπ Τάουν. Ο χειρουργός πέθανε στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ της γαλλικής πρωτεύουσας, εκεί όπου είχε κάνει την πρώτη μεταμόσχευση.

Ο 66χρονος ασθενής επέζησε 53 ώρες αλλά για τον καθηγητή Καμπρόλ, η πορεία είχε πλέον προδιαγραφεί: το 1982 πραγματοποιεί την πρώτη καρδιοπνευμονική μεταμόσχευση στη Γαλλία και συνεχίζει το 1986 με την πρώτη προσωρινή εμφύτευση τεχνητής καρδιάς Jarvik 7, η οποία σχεδιάστηκε για τους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής για το μόσχευμα.

“Είχε μεγάλη ανθρωπιά και ήταν πολύ οικείος με τους ασθενείς του”, δήλωσε ο πρώην συνεργάτης του.

Παράλληλα με την ιατρική, ο Καμπρόλ στράφηκε στην πολιτική. Ήταν μέλος του δεξιού κόμματος RPR και μετά του UMP. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Παρισιού για πρώτη φορά το 1989 στο 13ο διαμέρισμα. Επανεξελέγη το 1995 στο ίδιο διαμέρισμα, στη συνέχεια στο 16ο το 2001.

Ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 1999, άσκησε καθήκοντα αντιδημάρχου του Παρισιού επί δημαρχίας Ζαν Τιμπερί, μεταξύ 1995 και 2001.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top